Villaträdgårdens historia

Trädgårdsdesign

Trädgårdsakademins kurs i villaträdgårdens historia riktar sig till dig som vill arbeta med renovering av villaträdgårdar och behöver historisk vägledning för att skapa samstämmighet mellan trädgård och hus. Och till dig som vill få en inblick i trädgårdskonstens historia för inspiration och uppslag vid planering av nya villaträdgårdar. Kursen vänder sig även till dig som är historiskt intresserad och som vill veta mer om den svenska villaträdgårdens historia för eget bruk och intresse.

I kursen tar vi dig från medeltidens muromgärdade klosterträdgårdar via renässansens, barockens och romantikens storslagna parker fram till den svenska villaträdgårdens historia med modernismens stilrena trädgårdsideal, egnahemsträdgårdarna med köksträdgårdar och fruktodlingar, våra barrprydda 70-talsträdgårdar och dagens individuella trädgårdar. Du lär dig vilka trädgårdsstilar och trädgårdsväxter som användes under olika epoker. Betoning läggs på trädgårdsrummets form, uppbyggnad, material och funktion och mötet mellan det lust- och nyttobetonade liksom mellan interiörer och utomhusmiljöer.

I kursens avslutande del får du till uppgift att rita ett designförslag med inspiration från den epok i trädgårdshistorien som tilltalar dig mest. Du får även ett uppdrag där du tar på dig rollen som trädgårdsarkitekt och ska analysera och ge åtgärdsförslag till en uppvuxen villaträdgård där det trädgårdshistoriska perspektivet ska tas till vara.

Distanskursen Villaträdgårdens historia kan läsas som en fristående kurs eller som en del av vår utbildning till Diplomerad trädgårdsarkitekt.

Mål

Efter avslutad kurs ska du kunna

  • de övergripande dragen i Europas trädgårdshistoria från medeltid och framåt.
  • redogöra för den svenska villaträdgårdens historia från 1850-talet och framåt.
  • de grundläggande sambanden mellan trädgårdshistoria, arkitektur, funktion, rumsgestaltning, växtkomposition och materialanvändning.

Innehåll

Medeltid
Renässans
Barock
Romantik
Industrialism
Modernism
Trädgårdar vid sommarnöjen
Arkitektonisk trädgård och naturpark
Egnahemsträdgården
Funkis i trädgården
Trädgårdar i långa rader
Individualistisk trädgård

 

Genomförande

Kursen går helt på distans utan fysiska träffar. Via Trädgårdsakademins utbildningsplattform når du ditt utbildningsmaterial, genomför uppgifterna och kommunicerar med din lärare. Boken Villaträdgårdens historia av Åsa Wilke ingår som kurslitteratur och skickas till dig per brev.

Vi har beräknat att det tar cirka 80 timmar att genomföra kursen men du har tolv månader på dig att göra klart. Kursen omfattar tolv lektioner med övningar, föreläsningar, faktatexter, bildexempel och bildspel. Kursen avslutas med en examination bestående av två delar där du får göra ett trädgårdsdesignförslag och ett åtgärdsförslag, som du lämnar in för att få kommentarer och synpunkter på från din lärare.

I kursen får du även tillgång till Trädgårdsakademins Webbcafé där du får kontakt och utbyter erfarenheter med våra lärare och dina studiekamrater via chat och diskussionsforum.

”Jag valde att läsa kursen Villaträdgårdens historia eftersom jag ville fördjupa mig i ämnet och för att använda kunskaperna i mitt yrke. Jag arbetar idag främst som husarkitekt men ritar även en del trädgårdar. Mitt mål är att 75% av mina projekt framöver skall vara trädgårdsinriktade och med denna kurs är jag nu på god väg mot mitt mål. Det jag tycker jag har stor nytta av är att veta hur planering och växtval har varierat genom historien och hur en tidsenlig trädgård kan lyfta fram karaktären i ett hus.”

– Ulrika Lundgren, Rita & Ruta

Fakta

Start: Flexibel

Pris: 7 494 inkl. moms (5 995 exkl. moms )

Beräknad studietid: Minimum 80 timmar

Giltighetstid: 12 månader

Examen: Kursintyg erhålls efter godkända kursmoment och examination.

Anmäl dig nu – och du kan börja inom tio dagar

1. Utbildning

    ex. moms

    ink. moms

2. Fyll i dina uppgifter

* anger ett obligatoriskt fält.

3. Godkänn och slutför anmälan

Finansiera din utbildning med Human Finans »

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.