Trädgårdsritningar i SketchUp

Ritteknik

Trädgårdsritningar i SketchUp är en kurs för dig som behöver kunna illustrera en trädgårdsmiljö digitalt. Efter denna kurs kan du rita en digital modell av en trädgård med ritprogrammet SketchUp. Från modellen kan du sedan ta ut perspektivbilder som visar din kund hur din idé kommer att se ut efter några år, när trädgården är uppväxt. Du kan visa hur skuggorna faller vid olika årstider och tider på dygnet. Du kan visa hur trädgårdens nivåskillnader ser ut. Hur trädgården kommer att se ut inifrån huset eller utifrån gatan. Med SketchUp kan du visa kunden vyer från trädgårdens alla hörn!

I denna distanskurs lär du dig grunderna i ritprogrammet SketchUp. Programmet används främst för att rita upp tredimensionella miljöer men går fint att använda även för att göra skalenliga planritningar som exempelvis illustrationsplaner och planteringsplaner. En av programmets förtjänster är att det enkelt går att räknar ut storleken på ytor som exempelvis gräsmattan, växtbädden eller uteplatsen vilket underlättar arbetet när du vill räkna ut hur många kilo frön det går åt till en gräsyta, antal växter för en planteringsyta eller mängden sten för en hårdgjord yta. SketchUp ger också stora möjligheter att skapa tydliga och tilltalande presentationer. Du kan välja olika stilar så att din digitala ritning ser handritad ut eller är färglagd i en färgskala som passar för det specifika projektet.

Kursen inleds med avsnittet Rita i SketchUp där du får lära känna och experimentera med programmets olika verktyg och funktioner. Här använder vi SketchUp Free som är en förenklad version av programmet. Vi går sedan vidare till avsnittet Trädgårdsritningar i SketchUp där du steg för steg lär dig rita både tredimensionella trädgårdsmiljöer och skalenliga planritningar. I den här delen av kursen använder vi den fullständiga versionen av programmet. I den tredje och avslutande delen av kursen Egna uppdrag i SketchUp visar vi hur du kan skapa en egen designstil med SketchUp och hur du använder programdelen LayOut för att skapa tydliga och snygga presentationer. Du får också tips och råd om genvägar och snabbkommandon för att kunna rita så tidseffektivt som möjligt.

Mål

Efter avslutad kurs ska du kunna

  • rita trädgårdsmiljöer i 3D med ritprogrammet SketchUp.
  • presentera bilder som visar olika vyer i en trädgårdsmiljö.
  • skapa planritningar från en SketchUp-modell.

Innehåll

 

Rita i SketchUp
Introduktion
Starta & navigera
Gränssnitt & verktygsfält
Rita & skapa 3D-modeller
Grupper & komponenter
Arbeta i lager
Stilar, scener & animeringar

Trädgårdsritningar i SketchUp
Skapa trädgårdsritningar i 3D
Nivåskillnader
Vyer & perspektiv
Skapa scener
Skuggstudier
Presentationer
Planritningar

Egna uppdrag i SketchUp
Tips & genvägar
Skapa egna mallar
Fler verktyg & hjälpmedel
SketchUp med AutoCAD
Koppla till Google Earth
Hantera och modifiera terräng
Presentationer med LayOut
Belysningsplan med LayOut

Genomförande

Kursen går helt på distans och omfattar både faktatexter och filmer som du kan ta del av när som helst och en virtuell workshop som hålls i realtid över internet. För datum, se vårt kalendarium ». Via Trädgårdsakademins utbildningsplattform når du ditt utbildningsmaterial, genomför uppgifterna och kommunicerar med din lärare. I kursen använder vi boken Kom igång med SketchUp av Ahmedreza Rooxbeh som ingår i kursavgiften och som vi skickar till dig när du börjar kursen.

I kursens inledande del går vi igenom verktygen i SketchUp Free som är en förenklad, webbaserad gratisversion av programmet. I följande delar av kursen använder vi SketchUp Pro. För SketchUp Pro finns en 30 dagars prova-på-period som vi rekommenderar att du utnyttjar för kursens virtuella workshop. Vänta alltså med att ladda ner programmet till dess! Trädgårdsakademin samarbetar med återförsäljare för dig som vill köpa SketchUp Pro till rabatterat pris. Du behöver en SketchUp Pro-licens om du ska använda dina alster för yrkesbruk dvs om du ska sälja dina ritningar och presentationer.

Vi har beräknat att det tar cirka 120 timmar att genomföra kursen men du har tolv månader på dig att göra klart. Trädgårdsritningar i SketchUp omfattar övningar, föreläsningar, faktatexter, bildexempel och bildspel. Kursen avslutas med en examination med tre inlämningsuppgifter som du redovisar och får kommentarer och synpunkter på från din lärare.

I kursen får du även tillgång till Trädgårdsakademins Webbcafé där du får kontakt och utbyter erfarenheter med våra lärare och dina studiekamrater via chat och diskussionsforum.

Läs mer om programmet SketchUp här »
Läs några frågor och svar om SketchUp »
Frågor och svar från några trädgårdsdesigners »

”Med SketchUp har jag möjlighet att visa mina kunder hur mina idéer och förslag kommer att se ut i verkligheten. Det är inte alltid så lätt för kunden att förstå planritningar. Genom att göra en ritning i SketchUp kan jag visa både plan och 3D på ett enkelt och smidigt sätt. En annan anledning till att jag valde att läsa just den här kursen är att jag kan använda lärarna som bollplank när det gäller ritningar i allmänhet och SketchUp i synnerhet. Att få möjlighet att fråga om hjälp under ett helt år kändes bra.”

Ulrika Lundgren, rita & ruta ritkontor

Läs först

Trädgårdsritning »

Fakta

Start: Flexibel

Pris: 11 949 inkl. moms (9 559 exkl. moms )

Beräknad studietid: Minimum 120 timmar

Giltighetstid: 12 månader

Examen: Kursintyg erhålls efter godkända kursmoment och examination.

Anmäl dig nu – och du kan börja inom tio dagar

1. Utbildning

    ex. moms

    ink. moms

2. Fyll i dina uppgifter

* anger ett obligatoriskt fält.

3. Godkänn och slutför anmälan

Finansiera din utbildning med Human Finans »

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.