Trädgårdsdesign och designlösningar i Trädgårdsakademins Webbcafé onsdag 16 oktober kl 20-21

På onsdag den 16 oktober klockan 20-21 blir det chat om trädgårdsdesign och vi kommer att titta närmare på tre olika fall och sedan diskutera lämpliga designlösningar för respektive kund, med fokus på både stil och ståndort.

Fall 1 – Allmogeträdgård
Du är på kundbesök i en Allmogeträdgård från slutet av 1800-talet. Trädgården ligger i  zon 1 och jorden är sandblandad och väldränerad. Platsen är öppen, solig och vindskyddad. På marken finns kullersten, grusgångar, en mindre gräsmatta, en rondellplantering framför huset med lavendel samt några andra större rabatter med varierande växtmaterial. Buskar som fjärilsbuske, berberis och silverbuske blandat med perenner av olika slag, bl a dagliljor, daggkåpa, nävor och tulpaner. Formklippta hagtornshäckar omsluter trädgården. Kunden vill komplettera rabatterna med vintergrönt och föreslår rododendron, idegransklot samt storbladig murgröna som marktäckare. Kunden vill även ta bort de svårskötta markmaterialen, och istället anlägga markstensgångar i betong. Vilka råd ger du till kunden?

Fall 2 – Medelhavsinspirerad köksträdgård
Nästa kundbesök leder till en liten köksträdgård som ligger bakom en skyddande tegelmur. Platsen ligger i zon 4 och erbjuder allt från sol till halvskugga. Jorden är lerig med pH-värde strax under 7. Kvadratiska odlingsbäddar avlöser varandra i ett rutnät med upptrampade gångar mellan. Här finns ingen avgränsning mellan odlingsrutor och gångar. I ett hörn är det alltid skuggigare. Växterna som odlas är traditionella köksväxter samt en avdelning med bärbuskar och rabarber. Kunden vill nu göra om trädgården så att den får en typisk medelhavs-karaktär och talar sig varm för drömmen om att kunna odla  fjärilslavendel, bougainvillea och fikon. Vilka råd ger du till kunden angående material- och växtval?

Fall 3 – Havsnära trädgård med stenpartier
Till en mycket vindutsatt och solig trädgård vid havet i zon 2 går nästa besök. Havet ligger på utanför och det förekommer salta vindar. Kunden önskar sig stenpartier där familjen kan odla lite annorlunda växter. Du föreslår låga stenpartiväxter som tål det havsnära klimatet, som trift, sandnejlika, mossflox och fetknopp. Kunden blir glad för de fina växtförslagen. När ni börjar prata om anläggning och jord så framkommer det att trädgården är anlagd på näringsrik lättlera och att det finns gott om rotogräs som åkertistel och kvickrot. Nuvarande design är rätt så traditionell, med stor uteplats närmast huset, en öppen gräsmatta och lite buskar och perenner i utkanterna av trädgården. Hur rådgör du kunden angående trädgårdens utformning och uppbyggnad för att skapa en ny kargare stenpartiträdgård?

Hoppas vi ses på chatten för en timmes givande diskussion om designval och ståndort!

Hälsar
Matilda Nilsson
Trädgårdsakademin

Ps. Om du vill vara med loggar du in som vanligt via www.trga.se, klicka sedan på Webbcafé under rubriken Aktiviteter till vänster på sidan. Väl inne i Webbcafét klickar du på Chat. Ds.

Läs mer om vår kurs Trädgårdsdesign Primo »

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.