Trädgårdsakademin på Designdagarna

Den 13-14 november fanns Trädgårdsakademin på plats på årets Designdagar på Ulriksdals Slottsträdgård. Designdagarna som arrangeras av Svenska Trädgårdsdesigners Förening innehöll många inspirerande och innehållsrika föreläsningar med bland annat Glyn Jones som är Head Gardener på Hidcote Manor Garden i England.  Glyn berättade om historien bakom Hidcote som började skapas 1907 av den amerikanske majoren Lawrence Johnston. Trädgården som tagit emot betalande besökare sedan 1949 är uppdelad i en mängd mindre rum med bland annat strikt formklippta häckar som möter mjuka planteringar. Lawrence Johnston var en sann växtfantast och reste jorden runt på sina botaniska resor där han samlade in exotiska växter som han senare planterade i sin trädgård på Hidcote. Trädgården innehåller därför en hel del spännande växter som bland annat har gett upphov till korsningar och nya namnsorter. Lavendel ‘Hidcote blue’  är ett av många exempel. Om du planerar att göra en trädgårdsresa till England så är Hidcote Manor Garden ett måste att besöka.

Senare på dagen fick vi flera nya växtfavoriter då Per Bürger höll en föreläsning om buskar med karaktär och form för olika zoner. Per tipsade bland annat om dvärgkörsbär, Prunus incisa ‘Kojou-no-mai’  (som syns på bilden här under) och visade flera vackra namnsorter av berberis.

Vi fick även inblick i en annan engelsk trädgård, nämligen Littlethorpe Manor Garden. Head Gardener Eddie Harland berättade om hur trädgården (eller snarare parken) som är från 1700-talet har utvecklats de senaste 14 åren. Mer trädgårdshistoria blev det i form av föredraget ”Villaträdgårdens Historia – ett 150årigt perspektiv” med landskapsarkitekt Åsa Wilke som skrivit boken Villaträdgårdens historia.

Förutom detta innehöll dagarna även nyttiga föreläsningar om bland annat entreprenadjuridik och vilket juridiskt yrkesansvar man som trädgårdsdesigner har gentemot kund.  Trädgårdsakademin tackar för två inspirerande dagar!

2013-11-14 14.46.36 20131113_164427 20131114_112939 20131114_115106

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan du hitta mer information om:
Svenska Trädgårdsdesigners Förening
Hidcote Manor Garden
Villaträdgårdens historia
Littlethorpe Manor Gardens

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.