– lärare vid Trädgårdsakademin

 

”Jag ser framför mig en återgång till mer uppodlade trädgårdar. Jag tror att folk får en ökad förståelse och kommer att investera i sina miljöer för att ”få tillbaka” något vid en eventuell försäljning. Men även för att det är kul att odla! För egen del vill jag slå ett slag för växter som ofta anses fula eller tråkiga, till exempel ölandstoken. Det finns många olika namnsorter som på rätt plats är fantastiskt fina. I rätt sammanhang är alla växter vackra, avslutar Therese.“

Therese Hagerman Tradgardsakademin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En solig förmiddag på Fredriksdals Museum i Helsingborg fick vi en pratstund med Therese Hagerman som är lärare och handledare på Trädgårdakademin.  Hon ansvarar för kurserna i växtkännedom och digital ritteknik samt för de webbinar som förekommer i kurserna.

På vår fråga vad växtkännedom innebär så svarade hon

– Dels handlar det om att kunna identifiera växter, dels om att känna till växtens ståndortskrav, alltså att veta vilka förutsättningar som krävs för att växten ska trivas på platsen.  Helt enkelt handlar det om ”rätt växt på rätt plats”. Det går inte att pilla ner buskar och perenner hur som helst i jorden utan det är många faktorer som spelar in för att det ska bli ett bra resultat. Därför är det viktigt för den som ska bli trädgårdsarkitekt att ha fullständig kunskap i ämnet. Trädgårdsakademin har tre delkurser i detta ämne och Therese ansvarar alltså för dessa.

– Det är både roligt och spännande att få följa deltagarna under utbildningen, vi har mycket mailkontakt men också fysiska träffar. Det är verkligen ingen brist på ambitioner hos deltagarna, de brinner för det här.

Då kunde vi inte låta blir att fråga om hon själv också ”brinner” för något?

– Jo det gör jag verkligen! Själv bor jag i en hyreslägenhet inne i staden men nu har vi fått tillgång till en kolonilott på 211 kvm. Det finns ingenting planterat så vi kan börja från scratch med att bygga upp de miljöer vi vill ha. Det var som julafton när jag fick veta att vi fick tillgång till området. Jag satte mig genast vid datorn och började rita i SketchUp. Där satt jag till långt in på natten, jag var helt uppslukad och det var underbart att få fantisera och inte ta hänsyn till något befintligt. Jag har till och med tagit jordprover från odlingslotten och skickat in för analys för att få fullständig koll på näringshalt, pH-värde, jordmån med mera. Någon tyckte att det var lite ”nördigt”, men är man trädgårdsmänniska så är man…

Vi frågade Therese om hennes utbildning och hon är trädgårdsingenjör med odlingsinriktning. Dessutom har hon gått en grundkurs i journalistik för naturvetare. Utbildningen var ett bra komplement och ledde till en praktikplats på Allers Trädgård, där hon bland annat redigerade trädgårdsreportage. Intresset för trädgård har alltid funnits och har till viss del gått i arv från äldre generationer.

– Jag har vuxit upp med tillgång till fina trädgårdar och mina morföräldrar hade en gång i tiden ett trädgårdsmästeri. Det började med att mormor plockade blommor i sin egen trädgård och sålde på torget i Helsingborg. Det ledde vidare till att de började göra egna blomsterarrangemang och julgrupper. De hade också en koloni utanför Landskrona där jag tillbringade mycket tid som liten. Jag har fina minnen därifrån. I min första lägenhet försökte jag sedan odla bland annat luktärter inomhus. Det gick inget vidare men jag blev en jä-el på pelargoner.

Vår avslutande fråga gäller framtiden och trenderna i våra trädgårdar.

-Jag ser framför mig en återgång till mer uppodlade trädgårdar. Jag tror att folk får en ökad förståelse och kommer att investera i sina miljöer för att ”få tillbaka” något vid en eventuell försäljning. Men även för att det är kul att odla! För egen del vill jag slå ett slag för växter som ofta anses fula eller tråkiga, till exempel ölandstoken. Det finns många olika namnsorter som på rätt plats är fantastiskt fina. I rätt sammanhang är alla växter vackra, avslutar Therese.

 

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.