Intervju med Lina Eliasson – lärare vid Trädgårdsakademin

”När jag sedan fick barn och var mammaledig så fick jag möjlighet att läsa hos Trädgårdsakademin, och spinna vidare på min passion. Under utbildningen fick vi jobba med programmet SketchUp. Jag blev helt såld på detta efter första lektionen och fördjupade mig i det efter hand.”

När vi träffar Lina så torkar hon svetten ur pannan och slår sig tacksamt ner på en stol. Hon berättar att hon just avslutat ett stort jobb med att tömma en industrilokal som hennes far lämnat efter sig, fylld med allsköns prylar. Det är ett stort steg bort från ritbordet som annars är Linas naturliga miljö.

Men vi ber henne att berätta lite om sin bakgrund.
–Jag läste först på folkhögskola, turist och reseliv samt en del engelska på högskolenivå. Jag hade tänkt bli översättare eller siktat på att arrangera resor till England, vilket är ett land som ligger mig varmt om hjärtat. Att jobba med trädgård fanns inte på kartan.

I samma veva som min man och jag flyttade in i vårt första hus gick min far bort helt oväntat och alldeles för tidigt. Studierna fick ta ett steg åt sidan. Det blev en stor och svår sorgeprocess, men att upptäcka, planera och skapa vår trädgård hjälpte mig mycket igenom den tiden. Att se saker växa och gro, att bidra till nytt liv, är väldigt läkande och stimulerande.

När jag sedan fick barn och var mammaledig så fick jag möjlighet att läsa hos Trädgårdsakademin, och spinna vidare på min passion. Under utbildningen fick vi jobba med programmet SketchUp. Jag blev helt såld på detta efter första lektionen och fördjupade mig i det efter hand. Det blev helt enkelt min egen grej och jag fick erbjudande om att var med som lärare för programmet.

Nu är jag en av de ansvariga för webbinarierna som vi har på kurserna. Vi kopplar upp oss 1 timma i veckan under fem veckor. Då träffas lärare och elever. Vi lär oss grunderna och fördjupar oss i olika frågor runt objekten som eleverna jobbar med. Programmet visar dels planritningar men också lösningar i 3D-format. Man kan välja färger, stilar, skapa egna modeller. Det finns färdiga symboler för träd, buskar osv. Det är jättekul att virtuellt flytta en buske och se vad det får för effekt på din trädgård. Det är också jättekul att träffas vid olika workshops. Vi har ju alla samma mål och inriktning även om vägen dit skiljer sig en smula.

På vår fråga om livet utanför Trädgårdsakademin svarar Lina att hon har ett eget företag som heter Trädgårdsritaren. Där hjälper hon framförallt villaägare att ”få ordning på torpet”. Många börjar inse att vi inte ska bygga bort lummigheten i våra trädgårdar. Barnen ska kunna hitta sina egna miljöer, spännande stigar och gömställen. Alltför sterila miljöer, med endast en stor studsmatta på gräsmattan, är på väg bort. Folk kommer nog i framtiden att utnyttja sin mark lite bättre. Det ökar ju värdet på fastigheten också vid en eventuell försäljning, fortsätter Lina.

På tal om stora, blå studsmattor som översvämmar Sverige så skämtar vi om att kanske gräva ner dem i marken och använda hålet till en vacker damm när barnen vuxit upp. Varför inte??

Trädgårdsakademin har säkert kreativa förslag till dammanläggningar som man kan rita in i SketchUp-programmet. Fråga Lina, -hon är experten.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.