Hej Karin Elmberg! Du kommer att hjälpa till med undervisningen här på Trga framöver. Vill du berätta mer om din bakgrund?

Jag är hortonom och även utbildad trädgårdslärare. Jag har jobbat lite grann som lärare på Alnarp och även på en naturbruksskola och jag tycker det är jätteroligt att undervisa! I 20 år har jag skrivit trädgårdsartiklar på Bonniers och Aller media. Pedagogik är samma sak egentligen, oavsett om man skriver artiklar eller undervisar. Det gäller att berätta på ett pedagogiskt sätt och också begripa vem mottagaren är, så att kommunikationen är anpassad och når fram. Oavsett om det är en student, en kund eller allmänheten som är mottagaren.

Sedan är trädgård ett så otroligt tacksamt ämne. Det tar aldrig slut och man fortbildar sig själv ständigt. Just nu ligger det ju väldigt i tiden men samtidigt, med all rätt, så har verkligheten kommit i kapp. Trädgård och odling är inte en trend utan det är ju framtiden. Det är tillbaka till våra rötter, vi behöver och vill ha det, vilket blivit så tydligt under pandemin när folk landat hemma och fått tänka efter vad är meningsfullt i livet. Det är en trevlig insikt att vilja ha det fint omkring sig och kunna odla. Sedan finns det ett stort kunskapsbehov om trädgård, så Trädgårdsakademins studenter har en fantastisk arbetsmarknad framför sig. Man kan ibland häpna över den låga kunskapsnivån, men det är inte konstigt, för vi har verkligen kommit ifrån odling och att förstå växterna från topp till tå så att säga. Allt från frösådd, rotning och hur det funkar med vatten- och näringsupptaget, till de synliga delarna som kanske ger frukt. Helt enkelt kunskapen om hur en växt fungerar. Det märker vi på Wexthuset också, där jag normalt jobbar. Vi satsar väldigt mycket på kunskap för att hjälpa våra kunder att lyckas med odlingen och det har verkligen givit resultat. Vi ökar mycket för varje år och det är jätteroligt. Vi vill ju inte att våra kunder ska bli besvikna eller misslyckas med odlingen. Många av våra kunder är unga, lika många män som kvinnor – och de är supertaggade över att odla!

Du jobbar annars på Wexthuset, som sagt. Vad gör du där?

Jag skriver alla artiklar på webben som innehåller mycket konkreta odlingsråd. Dessutom har vi satsat på en kvalificerad kundtjänst där kunder får råd, där går jag in och svarar på de svårare frågorna. Även de som är medlemmar i vår trädgårdsklubb kan ställa frågor direkt till mig. Sedan hjälper jag till med lite av varje, som ju ofta behövs på ett mindre eller medelstort företag. Vi måste hela tiden hänga med när det kommer nya sorter och liknande och just nu är det ett stort sug på ätbart och branschen hinner inte med, det är brist på frukt och bär i hela Europa. Det tar ju tid, 4-5 år, för att ta fram ett fruktträd. Vi gör under tiden vårt bästa att hitta bra och likvärdiga alternativ till kunderna. Där finns också en stor framtida arbetsmarknad för studenterna, att hjälpa till att odla fram svenska växter.

Det faktum att privatpersoner inte längre får använda bekämpningsmedel, de medel som förr fanns att tillgå är ju i stort sett borta, det ställer också större krav på de som odlar. Att vi måste förstå växten och odlingsmiljön för att lyckas. Kanske samodla, använda fiberdukar, gödsla rätt, och sådana saker. Kunskap är jätteviktigt och behövs mer än någonsin.

Har du alltid varit verksam inom den gröna näringen?

Ja, det har jag faktiskt. Jag började på Viola trädgårdsvärlden, var med och startade Allt om trädgård, sedan Aller media och Allers trädgård. Jag var med om den stora trädgårdsboomen på 90-talet, det var ändå starten på den odlingsrevolution som vi ser idag. Nu är det en ny generation som sätter bo och får egna trädgårdar, men trädgårdarna har krympt i storlek. Det ställer också krav på Trädgårdsakademins studenter, att få plats med mycket på liten yta och vi behöver också flera nya träd som inte blir så stora.

Statusen för trädgård har ju höjts jättemycket sedan 1980-talet, man vill numera gärna lägga mer pengar på att det blir färdigt snabbt. Och med all rätt så kan man lägga pengar på ett större träd eller en färdig häck, till exempel en idegranshäck som är långsamväxande. Man vill kanske inte vänta i 10 år på att den ska bli klar. Om man har en liten trädgård så blir det inte heller så dyrt att få något fint som en idegranshäck att bli färdig på kort tid.

Personligen har jag alltid brunnit för folkbildning, att få ut bra kunskap. Jag är också naturintresserad. Det går hand i hand tycker jag, att förstå sin trädgård och att trivas i naturen. Det känns livsbejakande att jobba med det här. Jag förstod inte riktigt när jag pluggade till hortonom att jag ville jobba med tidskrifter och folkbildning. Branschtidningen Viola råkade bli mitt första jobb och det var jättekul. Jag fick fotografera och åkte runt till olika yrkesodlare. Sedan hörde jag av mig till Bonniers och frågade varför det inte fanns en tidning även för hobbyodlare. Det visade sig att de hade en sådan idé på gång, som sedan blev tidningen Allt om trädgård. Det var 1993 och den tidningen finns ju i alla högsta grad kvar än idag. Sedan rasslade det till med flera trädgårdstidningar. Det har känts väldigt roligt att vara med om den utvecklingen. Nu finns så många fler kanaler att nå ut – alla vi seriösa aktörer i branschen är viktiga för att nå ut med vettig, grön kunskap på olika sätt.

Slutligen, vilka tips kan du ge till blivande trädgårdsarkitekter och andra som på olika sätt kommer att vara verksamma inom vår bransch?

Att de har en fantastiskt rolig arbetsmarknad framför sig och att grön kunskap behövs så mycket. Och att de heller inte ser sig själva som fullärda, utan ser till att fortbilda sig inom ämnet – det tar aldrig slut. Det är så härligt att jobba med det gröna, att man faktiskt får vara med och bidra till en bättre värld, som vi så väl behöver i dessa tider. Man kan väl inte ha ett bättre yrke!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.