Hej Inger! Du har ju haft en lång karriär inom branschen. Hur skulle du vilja summera din gröna karriär?

Att man lär sig nya saker hela tiden det är just det som är så roligt med trädgård, man blir aldrig färdig. Det känns alltid lika roligt att titta på nya växter som det var för över 50 år sen när jag började! Jag började ju jobba inom trädgård när jag var 12, det var hos Bosse Rappnes pappa och där packade jag sticklingar som sedan skulle ut till odlare. Man har ju varit med om flera eror inom trädgård. På den tiden fanns en snittblomsodling i Sverige, och de krysantemum som jag hjälpte till att ta fram var de som hamnade på Nobelfesten…

Du nämner att du varit med om olika eror. Hur har trädgårdsbranschen utvecklats under dessa år tycker du, i Sverige?

Dels har det ju varit den gröna vågen, en på 1920-talet, en på 70- talet och så en till nu på 20-talet igen. Det som känns positivt är att det går mer och mer åt giftfri odling kan man ju säga, att man gått ifrån tänket att man tror att man kan spruta sig från ett problem. Man tänker mer långsiktiga konsekvenser numera. Sedan har ju säsongen blivit länge, förr jobbade man häcken av sig vissa perioder och sen var det lugnare i andra perioder och det finns inte riktigt utrymme för det idag.

Du håller på att jobba med en bok just nu?

Det är ”Vår trädgårdsbok”, som kom ut i början av 00-talet och var tänkt att vara en motsvarighet till ”Vår kokbok”. Vi har uppdaterat den två gånger tidigare och nu är det en ny revidering på gång.

Visst har du skrivit flera böcker, hur är det att jobba med det?

Ja, tio titlar har jag publicerat sedan tidigare. Jag tycker det är ganska kul att jobba med böcker. Det är lite som att vara lärare, det är roligt att dela med sig av kunskap. Det är ju inte skönlitterärt direkt det jag skriver. Själv älskar jag populärvetenskapliga böcker, inom flera olika ämnen.

Sedan angående att skriva böcker så tänker jag på kollegor som vi förlorat allt för tidigt och vikten av att ta hand om ett arv. Jag är väldigt angelägen om att göra kunskapen tillgänglig, det är det som är mitt mål. Om man förstår lite hur och varför, så blir det väldigt mycket roligare. Och det i sin tur spiller över på att man förstår hur naturen funkar och även kopplat till klimatkrisen och liknande. Trädgård en bra inkörsport för att förstå saker, en bra början för att komma vidare och se samband.

Hur länge har du undervisat på Trädgårdsakademin och vad är ditt fokus där?

Sedan 2015-16 har jag undervisat på Trädgårdsakademin, i växtkännedoms-kurserna, men jag gjorde även en del projekt innan dess. Det känns jätte-jätteroligt med undervisningen, och kurser i just växtkännedom passar mig perfekt! Det är precis sådant som jag bäst kan bidra med. Det är inte så många som specialiserar sig mot träd och buskar, de flesta fastnar för perenner eller något annat, så det är precis detta jag tycker är roligt och det jag är duktig på.

Du håller i växtvandringar också som del av kurserna i växtkännedom, hur är det?

Växtvandringar är mycket roligt – ännu roligare! Kanon att få träffa studenterna, man får idéutbyten, synpunkter och frågor som gör att man får tänka annorlunda varför det är på det ena eller andra sättet. Och varje gång lär man sig nya grejer, även jag!

Efter en sådan lång karriär inom det gröna, finns det fortfarande nya drömmar och mål som du vill åstadkomma?

Ja, det finns det. Jag vill ju gärna hålla mg uppdaterad, att följa med hur det går med olika introduktioner av olika växtslag och liknande. Det är spännande att se vad som händer. Jag tycker det är genuint roligt med nya sorter och arter, blir alldeles exalterad när det kommer något nytt! Förra året planterade jag till exempel åtta nya buddlejor med lite annorlunda växtsätt, de är mer kuddformade eller överhängande, inte bara de vanliga upprätta varianten. Dessa reagerar lite olika beroende på beskärning också.

Så himla roligt känns det med trädgård. Det finns ingen risk att jag tröttnar! Just att hitta växter med nya kvaliteter eller användningsområden, där man får tänka till och det händer lite på området, känns extra givande.

Det fina med trädgård är att man kan hålla på med länge, och man lär sig länge. Och att man mår bra av det också! Även om man så att säga ”bara” odlar i sin egen trädgård, så är det roligt med kunskap och förståelse för hur allting funkar.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.