Intervju med Gjertud Flote – lärare vid Trädgårdsakademin

”Det är väldigt positivt att se hur alla deltagare lägger ner sin själ och sin energi på detta. De går ”all in” för sin uppgift och då är det inte precis betungande att vara lärare och rådgivare. Det är bara trevligt och berikande. Man får så många positiva och fina kontakter också, vilket är mycket stimulerande.”

mg_9798-1024x683

Vi möter Gjertrud i dörren till sin lilla gårdsbutik i Grevie som ligger på den skånska Bjärehalvön. Bakom ladugården ser vi det frodiga och böljande jordbrukslandskapet slutta ner från Hallandsåsens rygg. Säden står hög och stolt på ett av fälten och intill betar svartvita kossor. Idyllen blir inte mindre när vi slår oss ner i den lummiga trädgården med våra kaffekoppar och de nya, bulliga svarta hönsen, med tillhörande tupp, kommer rusande i tron att smulor kommer att falla…

Gjertrud är en spontan och glad kvinna med ett rikt förflutet som bland annat vinimportör men numera är det hortonomyrket som gäller. Hennes norska påbrå finns bara kvar i namnets stavning, men hon berättar om det fina klimatet där hennes rötter en gång stod, nära Ålesund i Norge. Golfströmmen gör att alla trädgårdar där är frodiga och prunkande. Men även här i Skåne är det kanonbra förutsättningar, säger hon.

– Vi köpte den här gården med sina 10 hektar för drygt tre år sedan men den första tiden bodde vi kvar i vårt hus i Båstad, berättar Gjertrud.

Hon tar en klunk kaffe och fortsätter:

– Mitt trädgårdsintresse kom när jag vid 30 års ålder skaffade ett eget boende med tillhörande trädgård. Innan dess hade jag odlat i lägenheter, på balkonger och varit ivrig med att alltid få sätta lite frö eller plantor på hyreshusens allmänna ytor. Något som folk hade lite svårt att förstå. Men hos mig har alltid känslan av att prova något nytt varit drivande.

Jag läste mängder av trädgårdsböcker men hade möjligheten att gå en distansutbildning, typ Trädgårdsakademin, funnits på den tiden så hade jag definitivt tagit den, eftersom jag då hade småbarn hemma.

Vilken trädgårdsutbildning man än väljer så finns det jobb inom väldigt många olika segment. Jag fick först jobb hos Splendor plantskola. Därefter var jag chefsträdgårdsmästare på Norrvikens Trädgårdar i Båstad under några år. Det var en lärorik tid och jag fick jobba med en av de stora på området, landskapsarkitekten Ulf Nordfjell. Det var mäktigt att få vårda ett kulturarv och få känna historiens vingslag varje dag.

Jag har även ett förflutet som rådgivare till Willab Garden när det gäller odlingsfrågor och växthus. En höjdpunkt i livet var när jag fick hjälpa till med montern ”A Tribute to Linnaeus” under Chelsea Flower Show. England är ju ett föregångsland när det gäller trädgårdar. Där kan man tala om kultur.

På vår fråga om hon har odlingsarvet med sig från barndomen svarar Gjertrud

– Min pappa hade ett stort trädgårdsintresse och tog faktiskt hjälp av en trädgårdsarkitekt för idéer och inspiration, när han anlade sin trädgård på 70-talet. Den skulle vara en plats för rekreation men också ett säsongens skafferi med fruktträd, bärbuskar, grönsaksland. Han var mycket noga med att dubbelgräva och utnyttja komposten. Det är en gammal kunskap som borde användas mer.

Vi pratar vidare om olika trädgårdstrender och Gjertrud hävdar att det finns olika linjer, antingen är det allmogestilen, där man starkt fokuserar på ätliga växter, som kommer tillbaka eller så går man på den minimalistiska med mycket sten och sparsamt med växtlighet. I det senare fallet går man miste om den viktiga fotosyntesen. Inga buskar och träd som tar upp vattnet, det rinner bokstavligen bort. Det blir ett alltför sterilt landskap i framtiden om man inte låter naturen få vara med och verka.

Vi avslutar pratstunden med en liten rundvandring på gården, ivrigt påhejade av det talrika fågellivet. Gjertrud driver sin lilla gårdsbutik med devisen att allt ska vara Krav- och närodlat. Bakom stallet har hon lagt upp ett stort antal säckar med mull, i vilka hon planterat en jordgubbssort som ger jättestora bär redan första året. Nu börjar det lysa rött i innanför bladverket så snart har hon butiken fylld av sin egen skörd. Dessutom finns en hel del drivbänkar och odlingsplatser med spännande grönsaker, örter, och salladssorter överallt i omgivningen.

När vi talar om framtiden så säger Gjertrud att – Man måste ha drömmar!  På gården finns alla möjligheter att utveckla verksamheten till att inte endast sälja Kravodlad mat. Hon fantiserar om att odla humle, ha alpackor och angoragetter.

På vår avslutande fråga om hur hon ser på det här med att vara lärare för kursen Trädgårdsdesign Primo så svarar Gjertrud – Det är väldigt positivt att se hur alla deltagare lägger ner sin själ och sin energi på detta. De går ”all in” för sin uppgift och då är det inte precis betungande att vara lärare och rådgivare. Det är bara trevligt och berikande. Man får så många positiva och fina kontakter också, vilket är mycket stimulerande.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.