Intervju med Camilla Thomée – landskapsingenjör med uppdrag som koordinator och lärare

”Min roll är koordinator och jag är även lärare i vår utbildning till diplomerad trädgårdsarkitekt. Som koordinator söker jag nya marknadsgrupper och nya former av utbildningar. Vi måste vidga våra vyer och se lite till vad övriga Europa håller på med. Jag tror att vår nordiska trädgårdstradition står sig stark i ett större perspektiv.”

mg_2291-670x447

 

Ett smittande skratt och ett välkomnande leende möter oss när vi kliver in på Camillas garageuppfart.

Vi lotsas in genom det nybyggda huset och ut på andra sidan där vi slår oss ner i hennes härliga, ganska nyanlagda trädgård. Här syns det verkligen att någon med kunskap har tänkt till. Den gröna ovala gräsmattan med en ren, slät stenkant omkring, ligger som en stor oas i mitten. I hörnen har olika formationer av buskväxter, perenner och blommor bildat en fin inramning. Längre ner i trädgården finns en liten hörna med upphöjda odlingsbäddar och enkla grå trämöbler. En plats för en kaffestund, vilket det också blir för vår del. Vi slår oss ner här och samtalar lite om Camillas bakgrund.

– Jag växte upp i en lägenhet i Henån på Orust och där var det båtliv som gällde. Jag hade ingen koppling till vare sig trädgård eller friluftsliv. När jag, vid 25 års ålder, träffade min man Fredrik så kunde jag inte se skillnad på ek och boklöv. Men det blev snart en ändring på detta. Fredrik, som är bördig från Bjärehalvön och i princip uppvuxen i sädesfältet, hade mycket trädgårdskunskap i sig och jag fick bli en god elev till att börja med. Vi bestämde oss för att plugga ihop och vi tog båda examen som landskapsingenjörer.

– Mitt specialintresse är ”växtbyggnation”. Jag blir lyrisk när jag ser en yta där man på ett enkelt sätt kan forma en miljö enbart med rätt växtlighet, fortsätter Camilla.

– Vi kompletterade vår erfarenhet med några års volontärarbete i södra Afrika. Det gav oss en bra erfarenhet att studera andra miljöers förutsättningar. Efter lite olika anställningar runt om i Sverige så har vi nu landat i egen villa med egen trädgård här i nordvästra Skåne.

På frågan om jobbet i Trädgårdsakademin svara Camilla

– Min roll är koordinator och jag är även lärare i vår utbildning till diplomerad trädgårdsarkitekt. Som koordinator söker jag nya marknadsgrupper och nya former av utbildningar. Vi måste vidga våra vyer och se lite till vad övriga Europa håller på med. Jag tror att vår nordiska trädgårdstradition står sig stark i ett större perspektiv.

– Jag tror också att egenodling kommer att öka markant. Vi vill ha bärbuskar till våra barn, kunna dra upp en färsk morot, torka av den på gräset och tugga på direkt. En återgång till det som äldre generationer såg som självklart, men som vi tappat bort på vägen.

På vägen ut från trädgården passerar vi ett spännande hörn med en vattenkonstruktion och små plantor. Camilla berättar att så småningom kommer det att bli en vattenvägg och en tät bambuhäck – lite Afrikainspirerat kanske?

Sist men inte minst visar Camilla sitt ”torg”. En stenlagd plats framför köksfönstret med en cirkulär bokberså framför. Där kommer frukostbrickan att avnjutas i framtiden.

När vi går mot bilen så ser vi hur Camillas man Fredrik, som också är lärare i trädgårdskunskap, lägger hela sin själ i en stenmur runt huset. Ett jättearbete, men snyggt blir det! Här kan man verkligen tala om att det syns vilket yrkesval villaägarna har.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.