Hur trendig är din trädgård?

Världen över ökar intresset för hem och trädgårdar. Vi tillbringar alltmer av vår fritid i trädgården och spenderar mer och mer tid och pengar på växter, utemöbler, dekorativa element och lekplatsutrustning till trädgården. För många är trädgården inte bara en plats att umgås, leka eller odla på, utan även en välbehövlig oas där man kan hämta andan och reflektera över livet, en plats som hjälper oss att skapa balans i våra hektiska liv. Dessutom låter den oss komma i kontakt med naturen.

 

camilla_intervju

Nästa generations trädgårdsplanering

Så vad ska man tänka på om man vill skapa en attraktiv och funktionell trädgård som fungerar som en plats att umgås och leka på, som är inbjudande för människor och djur och som ger oss det andrum vi alla behöver i vår vardag? För att ta reda på detta pratade vi med landskapsingenjören Camilla Thomée som arbetar som samordnare och lärare på Trädgårdsakademin, där nästa generations trädgårdsarkitekter utbildas.

HQ: Trädgården har haft många olika betydelser för olika människor och kulturer under århundradena. Hur skulle du beskriva dess betydelse för människor i dag?
CT: Dagens trädgård är inte bara en plats för människor att umgås och ha det trevligt tillsammans på. Genom våra trädgårdar avslöjar vi också en hel del om oss själva. Jag tror att trädgårdens viktigaste funktion är att den låter människor varva ner, ta ett steg tillbaka och leva ett sundare och naturligare liv, till exempel genom att odla ekologiskt.

HQ: Hur ska den optimala hemmaträdgården se ut?
CT: Den ska vara väl anpassad till lokala förhållanden och ägarens livsstil. För mig personligen – jag lever ett modernt liv i ett nybyggt område bestående av enplansvillor – fokuserar jag på att skapa något som sticker ut. Jag jobbar vertikalt genom att plantera träd för att frigöra mer markutrymme och försöker tänka stort från början: starka linjer, stora grupper, tydliga funktioner. Något som är viktigt för mig är att utforma min trädgård som en plats för njutning och undvika att ge mig själv onödigt arbete. Men för någon annan kan den perfekta trädgården vara någonting helt annat.

HQ: Vad ska jag, en typisk husägare med en vanlig trädgård, tänka på för att utnyttja min trädgårds fulla potential?
CT: Tänk i termer av funktion och utrymme – det vill säga väggar, golv och tak – och våga föreställa dig att du skapar figurer, former, drömmar och idéer utan att ekonomin sätter gränser. På så sätt blir du en riktig konstnär. Du börjar tänka utanför boxen, och när man tänker på det sättet kan man oftast anpassa designen och planerna till sin ekonomi i ett senare skede.

HQ: Vad är viktigast för att uppnå rätt balans mellan ”lätt att underhålla”, ”utrymme för umgänge”, och ”sinnlig upplevelse”?
CT: Planering. Att ta sig tid att noga tänka igenom funktioner, behov och önskemål. Man tjänar också en hel del på att betrakta växter som stabila strukturer i stället för dekorativa element. Stora gröna växter är ofta lätta att sköta och bidrar till en rumslig och sinnlig upplevelse. Om du planerar in stora gröna strukturer i form av häckar och marktäckande buskar och vågar arbeta vertikalt i form av träd, blir resultatet oftast är en trädgård som är lätt att sköta. Det tillgängliga utrymmet delas upp på ett naturligt sätt samtidigt som du får något som är intressant att titta på. 

HQ: Jag planerar att göra om min trädgård. Vilka är dina främsta argument för att jag först bör kontakta en landskapsarkitekt eller trädgårdsarkitekt?
CT: Mitt främsta argument är att du då kommer att få allt du behöver – form, funktion, rymd och val av växter anpassade efter platsen där du bor. Det minskar också risken för att trädgården blir rörig eller belamrad. I stället kommer du att få en välbalanserad och tilltalande lösning och en investering som varar under lång tid framöver.

HQ: Vi lever i en värld där datorer och internet spelar en allt större roll för allt fler. Har trädgården någon framtid i denna värld?
CT: Absolut! Vi har ett enormt behov av lugn och ro, av den andliga stillhet som trädgården ger oss. Men vi anpassar oss efter samtida förhållanden och justerar våra behov efter de förutsättningar som finns. Om du bor i stan kanske du gör den offentliga parken till din trädgård eller låter naturen bli din hobby. Parhusens små trädgårdar kan ha en fantastisk charm och vara fulla av liv och rörelse. Oavsett var du bor kommer intresset för trädgårdar och trädgårdsarbete att fortsätta att öka. 

HQ: Vilket trädgårdsverktyg är din absoluta favorit, det som du bara inte kan vara utan?
CT: Mitt måttband.

 

Denna intervju har även publicerats på Husqvarnas webbsida »

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.