Frågor och svar om ritprogrammet SketchUp

Här följer några frågor och svar om att rita trädgårdar med hjälp av ritprogrammet SketchUp som vi använder i kursen Trädgårdsritningar i SketchUp.

Vilken datorkapacitet och utrustning behövs för att rita i SketchUp?

SketchUp fungerar på de flesta moderna datorer, både PC och Mac, med uppdaterat och aktuellt operativsystem (tex Windows 8 el 7 eller Vista alt Mac OS X® 10.9, 10.8 eller 10.7). Du bör ha en kraftfull processor, minst 2 GB RAM-minne, minst 500 MB ledigt hårddiskutrymme och en 3-knappsmus med scrollfunktion.

Prestandan på datorns grafikkort är förutom ovanstående, något av det viktigaste när du börjar rita i 3D. Ett kraftfullt grafikkort anpassat för 3D-ritning är avgörande för prestandan (annars är risken att datorn blir seg och hänger sig). Grafikkortet måste ha stöd för OpenGL 1,5 eller mer. Många av de sk speldatorerna, har ofta riktigt bra grafikkort, men rådgör med din datorleverantör. Du bör minst ha ett 512 MB grafikkort anpassat för 3D.

Går det att lägga in en adress i Google Earth och utifrån den sedan rita i SketchUp?

Ja, det fungerar fint! Man kan välja en bostadsadress som man känner till, söka upp den i Google Earth och därefter göra en design för trädgården i både 2D och 3D med hjälp av SketchUp.

Går det att skanna in en handritad ritning, lägga in den i SketchUp och sedan fortsätta rita vidare utifrån den i både 2D (fågelperspektiv) och i 3D?

Ja, båda sätt går bra. SketchUp är först och främst gjort för 3D-modellering. Men när 3D-modellen är färdig går det att ställa sig i ett 2D-läge och skriva ut ritningen på så sätt.

Går det att lägga in mått i SketchUp?

Ja, det fungerar bra. Exempelvis kan man bestämma att en häckrad ska vara 15 meter lång och ett träd ska vara 10 meter högt, och så vidare. Det går även bra att skala ritningen. Detta är främst viktigt i 2D-momentet så att det går att mäta på en utskrift. I 3D-visualiseringar eller perspektiv kan man inte mäta (eftersom 3D och perspektiv inte blir skalenligt).

Går det att ”möblera” runt med symboler för växter i ritningen?

Ja, inga problem! Dels kan man bygga sina egna objekt och dels kan man hämta hem objekt (i princip hur många som helst) från det så kallade 3D Warehouse.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.