Höstens rabatter med Eva Robild

”Sensommarens och höstens perenner har mustiga färger som ofta går i vinrött eller mörkgult. Våga prova de lejongula färgerna vid den här årstiden, särskilt ihop med de rostiga färgerna ger de en varm känsla till rabatten.“

Höstrabatt. Foto: Eva Robild

Det är mycket värt att kunna njuta av en riklig blomning i augusti, september och oktober. Dessutom är en senblommande perennrabatt vacker hela året! När försommarrabatten blommat över är resten av säsongen i bästa fall vackra blad, i sämsta fall visset. De senblommande perennerna, däremot, är fräscha från det att de kommer upp på våren tills frosten tar dem! Först vackert bladverk och sedan blomning. Därtill får många perenner fröställningar som skapar fina vintersilhuetter.

I augusti är det höstanemonernas tid, de sena astilbe-arterna blommar, liksom kärleksört, höstflox och kransveronika. I den maffigt höga rabatten som inspirerats av holländaren Piet Oudolf blommar växter som tar stor plats och behöver grannar med samma konkurrenskraft såsom rosenflockel, rudbeckior, blodtopp och bronsfänkål. Här ryms också prydnadsgräs, till exempel glansmiskantus och blåtåtel.En favorit är blodormrot som har kontinuerlig blomning från juli till november (om inte frosten tar den först). Sent på säsongen bidrar läkesilverax, höstaster och stenkyndel med finstämd blomning.  I nordliga zoner funkar växter som spirstånds, höstöga och praktbinka som säsongsavslutare.

Sensommarens och höstens perenner har mustiga färger som ofta går i vinrött eller mörkgult. Våga prova de lejongula färgerna vid den här årstiden, särskilt ihop med de rostiga färgerna ger de en varm känsla till rabatten. Viktiga inslag är också fröställningar, stjälkar och blad i nyanser av bärnstensbrunt, halmgult och nyponrött.

Av Eva Robild

Lästips: Perenner – skapa med blommor av Eva Robild »

Höstrabatt. Foto: Eva Robild

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.