Från nattklubben till trädgårdsbranschen – och en vurm för inhemsk bonsai

Med potatisskalaren i högsta hugg möter oss Erik Alinder när vi hälsar på i kedjehuset hemma i Linköping. Det är Eriks tur att stå för middagen. Eriks fru jobbar i butiksvärlden och hon fixar morgonen och jag kvällen, säger Erik med ett leende.

– Ni får sitta ner i köket så kan vi prata under tiden som jag lagar mat. Idag ska det bli färsbiffar med gräddsås, berättar han.
Vi slår oss ner och ber Erik att berätta lite om sin bakgrund.
– Jag jobbar nu som arbetsledare på ett kommunalt uppdrag som hanterar grönområden, parker, bostäder osv. Det är väldigt mycket planeringsjobb. Vi ska se till att alla områden täcks in, samtidigt som alla yrkesgrupper ska ha full sysselsättning och helst också lite jobbrotation för att uppnå personlig tillfredsställelse och synergieffekter för företaget. Jag har ca 7-10 personer som ska arbetsledas varje dag. De har olika kunskaper och erfarenheter så det är ett ständigt pussel att lägga.

Vi undrar givetvis vilken utbildning som Erik har och han svarar:

– Jag har jobbat på företaget i ganska många år som så kallad yttre arbetsledare och 2015 började jag läsa till Diplomerad Trädgårdsarkitekt på Trädgårdsakademin. Det tog mig fyra år att genomföra distansutbildningen eftersom jag samtidigt jobbade heltid. Men det var en helt fantastisk utbildning. Jättebra lärare och trevliga studiekamrater. Vi hade kanonbra kontakt med varandra, både lärare och elever. Mitt företag är givetvis väldigt nöjd med att jag gick utbildningen och vi får se om det genererar andra arbetsuppgifter i framtiden. Växtkunskap är ju en värdefull kompetens för verksamheten.

– Men när du var yngre, vad gjorde du då? frågar vi försiktigt.

– Jo jag jobbade, hör och häpna, på nattklubb. Jag hade alla typer av uppdrag men mest var jag bartender, säger Erik och slamrar med köksredskapen. Men när barnen kom så insåg jag att kvälls- och nattjobb inte var så lämpligt.

Just då kommer döttrarna in genom dörren. De är 11 och 13 år så vi förstår att Erik har en papparoll att leva upp till. Vi vill gärna veta lite mer om jobbet så Erik fortsätter:

– Jag har ett stort intresse för växter och i synnerhet hur dessa påverkar de boende i området. Jag vill veta vad växterna bidrar med, vilka förtjänster man får av viss plantering. Jag vill förfina och minska skötseln i vissa områden. Vi är rätt så skonade från skadegörelse på växtligheten. Värre är det med bänkar, uppeldade papperskorgar och annat, säger Erik medan biffarna börjar ta form och läggs i pannan.

Ovan syns några av Eriks fina digitala ritningar från studierna på Trädgårdsakademin.

Hur är det med din egen trädgård, frågar vi och sneglar ut i trädgården som mest bara består av två små plättar gräs. Lite generad så medger Erik att han inte har fixat hemmamiljön lika noga. Men han berättar att hans specialintresse är att göra bonsaiträd av inhemska arter. Samt att kaktusar är ytterligare en liten vurm. Vi får titta ut på altanen och där står minsann en hel rad med bonsaiträd av olika sorter.

– De övervintrar bra härute, säger Erik. Man kan in princip göra bonsaiklippning på vilket träd som helst bara man har tålamod.

Vi förstår att middagen närmar sig eftersom flickorna kommer in i köket och börjar duka bordet. Vi tackar Erik för att han tog sig tid till denna lilla pratstund mitt i allt stök och inser att han verkligen slår hål på myten om att män inte kan göra två saker samtidigt. När vi går mot bilen så undrar vi försiktigt vad som händer om man försöker göra bonsai av ett plommonträd. Blir som små russin då när det sätter frukt?