Cottage garden med Eva Robild

”Cottage-rabatterna ska leva – tanken är att du skördar av dina kryddor och plockar buketter regelbundet. Blir det något hål i rabatten så planterar du in nytt, till exempel en sommarblomma eller något ätbart. Här räknas även morotsblast eller persilja som dekorativa inslag.“

På svenska säger vi torpar- eller mormorsträdgård, britterna säger cottage garden. Det är en typ av trädgård som växte fram i England under medeltiden, skapad av fattiga lantarbetare. Främst odlade de grönsaker och läkeväxter, men också en och annan blomma som bara var vacker. Trädgården var inhägnad av ett staket för att inte hushållets djur skulle komma åt att äta av växterna.

The cottage garden fick ett uppsving under 1800-talets Arts & Craftsrörelse som vurmade för det lantliga och ”enkla”. I trädgården kombinerade man åter grönsaker, örter och perenner, men smög också in mindre buskar, ettåriga blommor, lökväxter och rosor. Planteringarna är charmigt ostrukturerade, det ska vara en romantisk mix av både färg och form och utan raka linjer. Viktigast är att det blommar rikligt från tidig vår till sen höst.

Cottage-rabatterna ska leva – tanken är att du skördar av dina kryddor och plockar buketter regelbundet. Blir det något hål i rabatten så planterar du in nytt, till exempel en sommarblomma eller något ätbart. Här räknas även morotsblast eller persilja som dekorativa inslag.

En rabatt i cottage garden-stil matchar den svenska röda stugan, men kan också utgöra en läcker kontrast till en villa i stram nyfunkis. Genom att modernisera cottage-idealen och införa ett färgtema blir det romantiskt utan att kännas rörigt.

Av Eva Robild

Lästips: Böcker av Eva Robild »