Vindarnas växter – Calamagrostis

Få växtgrupper är så användbara som prydnadsgräsen – Vindarnas växter.

Prydnadsgräsen är något av det mest trendiga och samtidigt de mest effektfulla och användbara växterna. De är blickfång och bidrar till att skapa en speciell atmosfär i trädgården. De förstärker den modernt minimalistiska trädgården med sitt strama och gracila växtsätt.

Gillar man form, textur och färg, så älskar man troligen prydnadsgräs. De högre sorterna, däribland Calamagrostis x acutiflora – tuvrör, skapar en vild och naturlig känsla åt planteringen, lättar upp bland tunga färger och ger ett luftigt och sirligt intryck. I vinden uppstår ett behagligt prasslande och mjuka böljande rörelser.

Tuvrör är ett av de mest populära och mest odlingsvärda gräsen och en av de främsta solitärerna. De är riktiga uppstickare och skapar en tydlig profil i rabatten. Lika fina är de på stora ytor när det behövs en robust växt som skapar kontrast under året.

De är eleganta med ett samlat växtsätt i täta tuvor, får på sommaren dekorativa vippor som står kvar hela vintern, bladen får dessutom en fin höstfärg. Ett annat plus är att de grönskar och får sina brunrödaktiga, sedan gyllene vippor, redan i juni.

Ståtliga tuvrör sticker upp och vajar i vinden.

Karl Foerster – mannen som älskade gräs och fick böta

Den världsberömde tyska plantskolisten och botanikern Karl Foerster (1874- 1970) var pionjär när det gällde prydnadsgräs. Tidigt uppmärksammade han hur vackra gräsen var till färg och form men också hur användbara de var i planteringar.

En mycket berömd historia om Foerster är hur han upptäckte det tuvrör som idag bär hans namn Calamagrostis x acutiflora ’Karl Foerster’. Enligt berättelsen var han på resa genom ett skogsområde i Bayern, södra Tyskland, och ser en grupp Calamagrostis x acutiflora i vilken speciellt en planta stack ut och överträffade de andra i skönhet. Ivrigt drar han i nödbromsen och får hela tåget att stanna så han kan kliva av och säkra den sköna juvelen för all framtid. För tilltaget med nödbromsen fick han dock böta 10 D-mark.

Källa Gräs & Bambu, Marie och Björn Hansson

Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’ är den mest spridda sorten av tuvrör. Det brokbladiga tuvröret hittades som en spontan mutation bland ‘Karl Foerster’ 1981 och redan 1985 vann det guldmedalj. ‘Overdam’ har fått en mycket stor spridning i Europa och ännu större i USA där den också marknadsförs av Proven Winners.

Tuvrör ’Overdam’ tillsammans med stäppsalvia.

Härstamning

Tuvrör kommer från norra halvklotets tempererade delar samt tropiska bergsområden.

Välja sort

Idag finns två sorters tuvrör i handeln och används flitigt. Fler sorter kan vara på väg om några år. Men vi klarar oss väldigt bra med Calamagrostis x acutiflora ’Karl Foerster’ och ’Overdam’.

Växtplats

Trivs i väldränerad, fuktighetshållande och näringsrik jord i soliga till halvskuggigt lägen. Tuvorna blir kompaktare ju soligare det är. Calamagrostis i sorter säljs i stora krukor, minst 2 liters, men också som solitärer i 5 liters krukor. När man planterar gräs så ska de inte stå djupare än de stått i krukan.

Härdighet

Tuvrör är härdiga (härdighet B), de kan alltså odlas över hela landet men de kräver en skyddad och dränerad växtplats.

Höstbild med tuvrör i förgrund och diamantrör i bakgrund på rabatten.

Odla i kruka

Att odla prydnadsgräs i kruka går alldeles utmärkt. Krukan bör vara ett par storlekar större än rotklumpen med dräneringshål i botten.

I botten på större eller djupare krukor kan man lägga ett lager lecakulor med en bit fiberduk uppe på lecan, detta för att förhindra att jorden blandas med lecakulorna. Använd planteringsjord av god kvalitet.

Speciellt Tuvrör ’Overdam’ gör sig bra i kruka med sina grönvita dekorativa blad. Tuvrör vill inte torka ut så håll koll på vattningen. Ge dem en rejäl rotblöta tillsammans med andra växter i kruka. Gödsla med flytande näring enligt dosering på flaskan.

När rötterna når krukans väggar efter några år och man ser sämre tillväxt bör man dela plantan och börja om från början. Under vintern bör den ställas mot en vägg eller på annat sätt skyddad mot för mycket väta.

Skötsel

Calamagrostis ska beskäras varje år i mars-april, man lämnar kvar ca 5 cm. Att man inte beskär på hösten har flera syften, dels att tuvrör även har stort skönhetsvärde under vintern, dels att man skyddar att väta tränger ner i stjälkarna och att de vissna bladen också skyddar mot kyla. Klipper man inte alls eller för sent kan tillväxten bli försenad och gräset kommer se tråkigt och halvvisset ut under resten av säsongen.

På våren när jorden börjar bli varm gödslar man, det är speciellt viktigt under de första etableringsåren. Använd gärna naturgödsel, enligt doseringsanvisning på förpackningen. Rören vill inte torka ut så om det blir en torrperiod ska man absolut vattna, omkring en gång i veckan med en rejäl rotblöta, ca 10 liter per planta.

Diamantrör om hösten.

Ett annat mycket populärt rör är Calamagrostis brachytricha – diamantrör. Det härstammar från ljusa skogar och gläntor i Ostasien. Diamantrör har sirligt överhängande blad och stora grenade vippor som inte, likt tuvröret, drar ihop sig efter blomning. När vattendropparna hänger kvar i vipporna i solljuset gnistrar diamanterna.

 

Sortbeskrivningar

 

Tuvrör ’Karl Foerster’, här i förgrunden, är lika användbar både i villaträdgården som i offentlig miljö.

Calamagrostis x acutiflora ’Karl Foerster’ – tuvrör

Utseende: Smala bruna vippor. Gröna tuvor. Växer upprätt.

Blomning: Juli-augusti

Höjd: 150 cm

Planteringsavstånd: 50 cm

Calamagrostis acutiflora ’Overdam’ – brokbladigt tuvrör

Calamagrostis x acutiflora ’Overdam’ – brokbladigt tuvrör

Utseende: Smala bruna vippor. Vitrandiga blad. Växer upprätt.

Blomning: Juli-augusti

Höjd: 150 cm

Planteringsavstånd: 50 cm

Höstbild med diamantrör i förgrunden.

Calamagrostis brachytricha – diamantrör

Utseende: Silverrosa plymer. Sirligt hängande blad. Sena plymer som håller sig fina till första frosten. Värdefull i höstträdgården.

Blomning: Aug-sept

Höjd: 120 cm

Planteringsavstånd: 50 cm

 

Bilder

Lena Truelsen

 

Källor

Marie Wändel ur tidningen Landskap

Vår trädgårdsbok, Inger Palmstierna och Christel Kvant

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.