Webbinar & chatt

Webbinar och chatt sker varje vecka med undantag för lov och helgdagar. Sommaruppehåll mellan den 1 juni–30 augusti.

Webbinar och chatt är för våra studenter och några gånger om året håller vi öppna webbinar, tillgängliga för alla. Håll utkik på vår Instagram eller Facebook för info.

Vi hälsar dig varmt välkommen till oss och väl mött via webben!

26 oktober kl 19-20

Chatt: Entreprenör - Trädgårdsarkitektens vardag - ett projekt från ax till limpa

I denna chatt får vi följa en trädgårdsarkitekts projekt från ax till limpa. Vilka utmaningar kan man springa på längs vägen och hur löses de på bästa sätt? Vi pratar om smarta strategier för kundmöte, produktion av handlingar, uppföljning, reklam och synlighet.

Läs mer »

27 oktober kl 12.00

Webbinar: Fleråriga växter i kruka

Lena Truelsen föreläser om fleråriga växter i kruka. Främst om vilka buskar och träd som kan stå utomhus året om, men också om växter som man eventuellt måste övervintra inomhus i garage eller källare beroende på var i landet man bor. Vilka krukor bör man välja, hur stora krukor, isolering, med mera.

Läs mer »

9 november kl 19-20

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Stäppträdgården

Det har blivit dags att planera en uttrycksfull trädgård för en fiktiv kund som gillar en silverbladig och torktålig trädgårdsstil inspirerad av stäpplandskapet. Maja bor lantligt i zon 3 och har en stor trädgård till förfogande.

Läs mer »

10 november kl 12.00

Webbinar: Ståndort – jord med lågt pH

Inger Palmstierna och Lena Truelsen föreläser om ståndort surjord. Webbinaret handlar om vilka växter man kan välja till skogstomten där man har naturligt lågt pH och tar också upp hur man kan anlägga surjordspartier i den egna trädgården där man vanligen har ett högre pH-värde.

Läs mer »

16 november kl 19-20

Chatt: Trädgårdsdesign - Trädgårdens tak

I chatten om trädgårdens tak går vi igenom vilka strukturer och växtval som lämpar sig extra väl som ”tak” i trädgårdsrummet, så som breda trädkronor eller pergolor och andra byggnationer.

Läs mer »

17 november kl 12.00

Webbinar: Rätt ros på rätt plats

Doftande och vackra rosor är till glädje för många. Oavsett om de ska växa i en offentlig miljö eller i en privat trädgård så är sortvalet viktigt. Rosor kan bli mycket gamla. En ros som trivs på sin växtplats, med jordförhållanden och växtmiljö, kan blomma överdådigt och hålla sig frisk i årtionden.

Läs mer »

23 november kl 19-20

Chatt: Ritteknik - Enkel perspektivritning

Att rita perspektiv med korrekta perspektivregler kan vara en utmaning. Tur då att det finns smarta lösningar att ta till. Veckans chatt handlar om hur vi kan skapa säljande perspektivritningar som visar särskilt intressanta vyer i trädgården.

Läs mer »

24 november kl 11.00

Webbinar: Besiktning träd

Hur går en utemiljöbesiktning till? Vilka är de vanligaste felen? Vad bör jag tänka på som beställare och entreprenör för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt? Birger Ekenstierna berättar om trädbesiktning.

Läs mer »

30 november kl 19-20

Chatt: Växtkännedom - Växtkomposition och växtdynamik

Att skapa riktigt fina växtkombinationer är en härlig uppgift för en trädgårdsarkitekt. Men hur fungerar egentligen dynamiken mellan marktäckare och tuvbildare, och hur lång livslängd kommer kompositionen att få?

Läs mer »

1 december kl 12.00

Webbinar: Europas trädgårdspärlor med Gunnel Carlson

Nyligen släpptes en uppdaterad nyutgåva av Gunnel Carlsons bok Gunnels 100 gröna pärlor i Trädgårdseuropa. Under dagens webbinar kommer Gunnel Carlson ta med oss till några av dessa trädgårdspärlor och ge tips om hur vi kan inspireras av de besöken i våra egna trädgårdar.

Läs mer »

7 december kl 19-20

Chatt: Entreprenör - Om varumärke & branschens personligheter

Det personliga varumärket kan anses avgörande för att nå fram i dagens marknadsförings-brus. Under veckans chatt diskuterar vi goda exempel på personligt varumärke och relevansen av varumärke inom den gröna näringen.

Läs mer »

8 december kl 12.00

Webbinar: Sommarblommor i december

Sommarblommor inför säsongen planeras bäst i redan i december. Under webbinaret presenterar Inger Palmstierna några populära växtslag, egna favoriter och en del nyheter för våren 2022. Dessutom tar vi upp skötsel, ståndort och plantering.

Läs mer »

14 december kl 19-20

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Materialövergångar

Oavsett om vi använder natursten, betong, trä, metall eller något annat material så blir övergångar och materialmöten det som blir särskilt intressant, eller kanske ibland mindre bra, när vi planerar trädgårdens ytor.

Läs mer »

15 december kl 12.00

Webbinar: Mjuka värden bygger framgångsrika varumärken

Välkommen till detta webbinar som handlar om varumärkesbygge och hur du gör för att hitta till kärnan – det vill säga det du ska kommunicera för att skapa ”rätt” känslor hos mottagaren. Dessutom bjuder vi på konkreta exempel och verktyg som du direkt kan börja använda.

Läs mer »

21 december kl 19-20

Chatt: Trädgårdsdesign - Kluriga planeringsfrågor

Vad gör man med ett sumpigt och mörkt hörn? Hur kan en brant slänt omvandlas till en vacker trappväg eller terrasserad trädgård med doft av medelhav? Hur kan trafikljud eller insyn trollas bort utan att det blir för instängt?

Läs mer »

22 december kl 12.00

Webbinar: Mikroklimat

Föreläsningen ger goda handfasta råd om hur mikroklimatet i trädgården kan förbättras och hur vi med mikroklimatets hjälp kan odla det som inte riktigt är härdigt. Mikroklimatet påverkas också av klimatförändringarna - hur påverkar det trädgårdsodlingen?

Läs mer »

Genomförda webbinar & chattar

19 oktober kl 19-20

Chatt: Växtkännedom - Allt om klätterväxter

Vintergröna, blommande, stora och översvallande eller små och intrikata. Vi diskuterar blom- och bladfärger, frukter och bär, vackra fröställningar och stammar med vintervärde, intressanta kombinationer och spännande växtkomposition där klättrare får huvudrollen.

Läs mer »

13 oktober kl 12.00

Webbinar: Trädgårdshäckar – från ramverk till galenskap

Elisabeth Svalin Gunnarsson föreläser om Trädgårdshäckar – från ramverk till galenskap. Webbinaret handlar om häckarnas fascinerande historia men också om hur man kan skapa rum och sittplatser och framhäva vyer med häckens formbara grönska. Former, växtmaterial och skötsel avslutar det hela.

Läs mer »

12 oktober kl 19-20

Chatt: Ritteknik - Övergripande ritteknik med fokus på akvarell och färgpenna

Trädgårdsritningar illustreras både med större ytor och intrikata detaljer. Veckans chatt handlar om den övergripande rittekniken och vi tittar lite närmare på akvarell och färgpenna som illustrationsmetoder.

Läs mer »

6 oktober kl 12.00

Webbinar: Att välja rätt häck

Lena Truelsen föreläser om att välja rätt häckväxter. Att välja rätt häck från början är viktigt, man byter ju inte häck efter trender. Detta webbinar handlar om vad man bör tänka på innan man bestämmer sig. Det gäller bland annat funktion, ståndort, växtzon, husets stil och skötselintensitet.

Läs mer »

5 oktober kl 19-20

Chatt: Trädgårdsdesign - Rumslighet - trädgårdens väggar

Att skapa tydlig rumsindelning och höjdskillnader är viktiga faktorer för att planera en trädgård med riktigt fin känsla och atmosfär. Under veckans chatt pratar vi om vad som kan utgöra trädgårdens väggar, allt från häckar, buskage, klätterväxter och träd till hårda material av olika slag diskuteras och jämförs.

Läs mer »

1 oktober kl 12.00

Öppet webbinar - Nya och gamla favoriter i sommarblomskrukorna

Sommarblommor är en möjlighet att skapa nytt i trädgården varje år. Sortimentet av sommarblommor utvecklas och förändras ständigt, många nyheter lanseras årligen. Dagens öppna webbinar presenteras av Inger Palmstierna.

Läs mer »

30 september kl 12.00

Öppet webbinar - Ståndortsbaserad växtdesign

Att välja rätt växter till rätt plats är en process där allt från kundens önskemål, trädgårdsarkitektens personliga stil och smak, till ståndortsmässiga faktorer som har med växtplatsen att göra spelar in. I detta webbinar går vi igenom de faktorer som säkerställer att anläggningen blir både ekonomisk, funktionell, långlivad och estetiskt tilltalande.

Läs mer »

29 september kl 12.00

Öppet webbinar - Trädgårdens hårda material och ytor

Trädgårdens golv, markmaterialen, har stor betydelse för både funktion och estetik. Att välja rätt material, utifrån användningsområde och stil, är viktigt. I detta öppna webbinar berättar trädgårdsarkitekt och lärare Elisabeth Öhrn Lindman om några av materialen och hur de kan användas i trädgårdsrummet.

Läs mer »

28 september kl 12.00

Öppet webbinar - Skapa trädgårdsrum med häckar

Vad är det som skapar en trädgård? Häckar som ramar in och skyddar mot insyn spelar en väsentlig roll. En häck är den vanligaste och kanske mest trivsamma inramningen kring en tomt. Dagens webbinar handlar om vad man bör tänka på innan man bestämmer sig. Det gäller funktion, ståndort, växtzon, husets stil, skötselintensitet och trafiksäkerhet.

Läs mer »

28 september kl 19-20

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Ekodesign - att planera för hållbarhet

Hur kan vi planera en trädgård med hållbarhet i åtanke så att trädgården blir ett paradis för så många arter som möjligt och kanske även som del av ett större sammanhang inom naturvård på regional nivå?

Läs mer »

22 september kl 12.00

Webbinar: Från spretig till sammanhållen kommunikation

Varför är det viktigt att dina kunder känner igen ditt varumärke oavsett i vilken kanal ni möts? Vad finns det för olika hjälpmedel för att skapa igenkänning och hur kan du arbeta med dem? I detta webbinar svarar vi på dessa frågor och fler.

Läs mer »

21 september kl 19-20

Chatt: Entreprenör - Kundmöte och kommunikation

Själva ritandet eller det kreativa planerandet är en härlig del av designprocessen, men en betydande del av arbetet är också att klara av kundmöten och kommunikation med olika typer av kunder.

Läs mer »

15 september kl 12.00

Webbinar: En hektisk vecka för en trädgårdsarkitekt, del 2

Hur ser en vecka ut när man arbetar som egenföretagare och ritar trädgårdar? Häng över axeln på trädgårdsarkitekt Jennie Strinnhed i Vaxholm under en veckas arbete. Del 2 av 2.

Läs mer »

14 september kl 19-20

Chatt: Växtkännedom - Om slänter och lämpligt växtval till en sluttande trädgård

Skarpa sluttningar kan vara en riktig utmaning i trädgården. Under denna chatt pratar vi om vilka växter som trivs i slänter och hur vi kan utforma och plantera för att skapa så attraktiva sluttande trädgårdar som möjligt.

Läs mer »

8 september kl 12.00

Webbinar: En hektisk vecka för en trädgårdsarkitekt, del 1

Hur ser en vecka ut när man arbetar som egenföretagare och ritar trädgårdar? Häng över axeln på trädgårdsarkitekt Jennie Strinnhed i Vaxholm under en veckas arbete. Del 1 av 2.

Läs mer »

7 september kl 19-20

Chatt: Ritteknik - Detaljerad ritteknik med fokus på filtpenna och tusch/marker

Trädgårdsritningar illustreras både med större ytor och intrikata detaljer. Veckans chatt handlar om den detaljerade rittekniken och vi tittar lite närmare på filtpenna och tusch/marker som illustrationsmetoder.

Läs mer »

1 september kl 12.00

Webbinar: Svenska trädgårdar - för besök och inspiration med Gunnel Carlson

Gunnel Carlsson föreläser om Svenska trädgårdar - för besök och inspiration. I detta webbinar delar Gunnel med sig av sina favoritträdgårdar att besöka i Sverige och gröna upplevelser som stannat kvar.

Läs mer »

31 augusti kl 19-20

Chatt: Trädgårdsdesign - Stiljämförelse Medeltid och Moderna odlingsträdgården: grundform, växt- och materialval

Historiska trädgårdsstilar och epoker har alla haft sina unika karaktäristika, men vissa påminner också mycket om varandra. Vilka likheter finns egentligen mellan medeltidens symmetriska odlingsrutor och moderna odlingsträdgårdens pallkragar?

Läs mer »

26 maj kl 12.00

Webbinar: Skogsträdgården

Denna föreläsning behandlar Skogsträdgården som designstil. Vilka växter kan användas i en skogsträdgård? Vilka utsmyckningar eller trädgårdskonst kan passa till stilen? Vilka teman kan tjäna som inspiration, för att skapa en intressantare plats? Om det och annat naturinspirerat tas upp i veckans webbinar.

Läs mer »

25 maj kl 19-20

Chatt: Säsongsavslutning - Fria designfrågor och brainstorming om framtida chattar och webbinar!

Vi har kommit fram till vårens sista chatt och denna gång kommer vi att kombinera fria designfrågor med att brainstorma fram idéer för framtidens chattar och webbinar. Tag chansen att påverka schemat framöver!

Läs mer »

19 maj kl 12.00

Webbinar: Post-modernistisk landskapsdesign och land art

Låt oss djupdyka in i det allra senaste inom post-modernistisk landskapsdesign och land art. Med ett lite större grepp hanteras naturmark och större trädgårds- eller parkytor med ett arkitektoniskt, abstrakt och konstnärligt fokus.

Läs mer »

18 maj kl 19-20

Chatt: Illustrativ digital ritteknik med SketchUp. Gäst: Lina Eliasson

Denna vecka blir det digital ritteknik på schemat, med inriktning mot den mer illustrativa sidan av SketchUp-ritningar. Vi har också en gäst med oss denna gång, nämligen Lina Eliasson, som driver företaget Trädgårdsritaren.

Läs mer »

12 maj kl 12.00

Webbinar: Blommor från vaggan till graven med Elisabeth Svalin Gunnarsson

Elisabeth Svalin Gunnarsson föreläser om blommor, som glatt oss i vardagen, givit oss läkemedel och god doft och de har följt vår väg genom livet, från vaggan till graven. Vi odlar dem i våra trädgårdar, på stora fält för snitt och i våra hem som krukväxter. De blommar i konst och litteratur och vi får aldrig nog av dem.

Läs mer »

11 maj kl 19-20

Chatt: Entreprenör - Leverantörer

Vilka leverantörer är bra att känna till för att beställa trädgårdens olika material, från växter av olika slag till hårda material och konstruktioner? Veckans chatt handlar om erfarenheter av olika leverantörer och hur man etablerar kontakter, nätverk och bra kvalitet till goda priser.

Läs mer »

5 maj kl 12.00

Webbinar: Pioner med Gunnel Carlson

Gunnel Carlson delar med sig av sin kärlek till pioner och ger oss både historia och praktiska råd om hur vi ska sköta dessa skönheter.

Läs mer »

4 maj kl 19-20

Chatt: Växtkännedom - Lökar och knölar

Fullt fokus på lökar och knölar och dess överdådiga vårblomning blir det under denna chatt. Hur kan vi som trädgårdsarkitekter jobba med lökväxter för att få rätt atmosfär och känsla, kopplat till temat eller stilen som gäller för trädgården i fråga?

Läs mer »

28 april kl 12.00

Webbinar: Småskalig odling av köksväxter 3(3)

Tredje och sista föreläsningen om småskalig köksodling, då kikar vi på växtval bland grönsaker och bär. Vad bör man tänka på när det gäller växtföljd och växtskydd? Vi går igenom de vanligaste köksväxterna och de krav och problem som de har. Även vad som är bra att tänka på vid skörd och olika försäljningsmöjligheter.

Läs mer »

27 april kl 19-20

Chatt: Ritteknik - Idéskiss och kollage

I ett designförslags första skede kan det vara bra att starta processen med några enkla skisser och att sätta ihop ett kollage med inspirationsbilder som sammanfattar den röda tråden i förslaget. Hur gör man det här enklast och bäst?

Läs mer »

21 april kl 12.00

Webbinar: Småskalig odling av köksväxter 2(3)

Andra webbinaret om småskalig köksodling handlar om planering, läget, jorden och växtnäringen. Börja med en grovplanering. Lär känna din plats, din jord och vad som behövs för att det ska växa.

Läs mer »

20 april kl 19-20

Chatt: Trädgårdsdesign - Att hantera stora trädgårdsytor

Hur hanteras riktigt stora trädgårdsytor under designprocessen? Medan en liten trädgård kan vara en rejäl utmaning för att få plats med allt och skapa funktionella rörelsemönster, så kan en mycket stor trädgård bidra med sina egna utmaningar.

Läs mer »

14 april kl 12.00

Webbinar: Småskalig odling av köksväxter 1(3)

Introduktion och inspiration om småskalig odling av köksväxter. Hur börjar man? I detta webbinar inspireras vi av odlingar i olika storlekar, olika odlingsmetoder och från olika delar av vårt avlånga land.

Läs mer »

13 april kl 19-20

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Papperskvalitet

Hur funkar akvarellpapper på ljusbordet eller i skrivaren? Går det att använda det ömtåliga skisspappret för att slutföra en komplett ritning? Vad är enklaste metoden att föra över linjer från ett papper till ett annat? Allt om papperstyper och dess olika kvalitéer diskuteras under veckans chatt!

Läs mer »

7 april kl 12.00

Webbinar: Slänter

Slänter är ofta ett bekymmer hos kunderna. I den här föreläsningen får ni inspiration, lämpliga växtval, tips att tänka på vid anläggning och utförande, exempelskisser, genomförda projekt, med mera - allt för slänten med fokus på torrt/soligt läge.

Läs mer »

6 april kl 19-20

Chatt: Entreprenör - Att arbeta kreativt - möjligheter och utmaningar

Vi diskuterar vilka möjligheter och utmaningar som går hand i hand med det kreativa gröna företagandet och vad vi kan göra för att skapa en så bra arbetsmiljö för oss själva som möjligt.

Läs mer »

24 mars kl 12.00

Webbinar: 1900-talets svenska trädgård med Gunnel Carlson

Under mitten av 1900-talet etablerade sig några av de namn som kom att få stor betydelse för hur den svenska moderna trädgården kom att se ut. Följ med Gunnel Carlson på en trädgårdsresa bakåt i tiden.

Läs mer »

23 mars kl 19.00

Chatt: Växtkännedom - Växters livslängd och växtdynamik

Finns det tillfällen då invasiva växter kan komma till användning? Finns det sorter som man helt bör undvika för att de försvinner redan efter ett par år? Om det och mycket annat diskuteras under chatten om växters livslängd och växtdynamik.

Läs mer »

17 mars kl 12.00

Webbinar: Perenner till trädgården - vad kan du föröka lätt själv?

I den här föreläsningen går vi igenom ett sortiment av perenner som är lätta att lyckas med från frö. Du får tips på sorter till en komplett blommande fjärilsrabatt. Vi går även igenom några andra metoder för förökning och delar både ekonomiska och praktiska tips.

Läs mer »

16 mars kl 19.00

Chatt: Ritteknik - Att rita i årstider

Under veckans chatt diskuterar vi hur en eller flera årstider kan bli fokus för trädgårdsritningens färgpalett. Eller kanske kan vi rent av få in alla årstiders kvalitéer i en och samma ritning?

Läs mer »

10 mars kl 12.00

Webbinar: Mikroklimat

Föreläsningen ger goda handfasta råd om hur mikroklimatet i trädgården kan förbättras och hur vi med mikroklimatets hjälp kan odla det som inte riktigt är härdigt.

Läs mer »

9 mars kl 19.00

Chatt: Trädgårdsdesign - Planering av en trädgård på kalkhaltig grund

Veckans chatt-tema är trädgårdsdesign och vi tittar denna gång närmare på en viss ståndort i relation till specifika kundönskemål. Tillsammans planerar vi en trädgård under chattens gång. Vi pratar om allt från övergripande grundform till detaljerad växtkomposition och materialval.

Läs mer »

19 februari kl 12.00

Öppet webbinar: Odlingstips inför säsongen med Maj-Lis Pettersson

Hortonom och växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson ger sina bästa odlingstips inför säsongen. Maj-Lis kommer att berätta om några av hennes absoluta favoriter i trädgården, delar tips inför sådd och förökning och tar upp några skadedjur och svampsjukdomar som är nya och viktiga att känna till.

Läs mer »

10 februari kl 12.00

Webbinar: Trädgården på Tjolöholm slott

Följ med till Tjolöholm och trädgården där! Med influenser från de engelska trädgårdarna men också med intryck av den svenska naturen och floran. Idag är trädgården en pärla att vandra i, och nya delar återskapas för fullt. 

Läs mer »

9 februari kl 19.00

Chatt: Aktuellt - Vårvinter i trädgården

Höstfärger och vinterfägring är ofta diskuterat, men hur gör vi för att skapa mysig frodighet eller blom under vårvinter och tidig vår, när det mesta är kalt?

Läs mer »

3 februari kl 12.00

Webbinar: Den lurviga trädgården med Gunnel Carlson

För att få en trädgård där alla varelser trivs gäller det att gilla den lite rufsiga eller lurviga trädgården, menar Gunnel. Att ändra synen på trädgården – från städad till lurvig – är vad det handlar om.

Läs mer »

2 februari kl 19.00

Chatt: Entreprenör - Kundens budget

Oftast har vi en ekonomisk ram att förhålla oss till när vi ritar trädgårdar. Budgeten påverkar förstås växt- och materialval och i sin tur trädgårdens form och uttryck. Hur vi bäst kan hantera det här tas upp under veckans chatt.

Läs mer »

27 januari kl 12.00

Webbinar: Woodland - möjligheter i trädens lätta skugga

I uppväxta träds silande skugga finns ett fantastiskt läge att bygga upp en av trädgårdens vackraste miljöer – woodlandet eller trädgårdslunden. Biologen Eva Uppsäll berättar mer under veckans webbinar.

Läs mer »

26 januari kl 19.00

Chatt: Växtkännedom - Ovanliga häckväxter

Tuja och liguster i all ära, men går det att skapa en formklippt häck av katsura eller lärk? Kanske en häck med många olika bladfärger eller varierande blomning? Veckans chatt handlar om ovanliga häckväxter med särskilda prydnadsvärden.

Läs mer »

20 januari kl 12.00

Webbinar: Städsegröna träd

I detta webbinar om städsegröna träd berättar Henrik Sjöman om särskilt intressanta arter och vilka krav de har på sin växtmiljö för att utvecklas framgångsrikt och därmed leverera alla dess inneboende kvalitéer.

Läs mer »

19 januari kl 19.00

Chatt: Ritteknik - Detaljerad ritteknik med fokus på hårdgjorda ytor och konstruktioner

Hur kan vi göra för att de hårdgjorda ytorna och de fasta konstruktionerna ska synas lite extra? Under chattens gång tittar vi på hur vi kan illustrera allt från läggningsmönster till materialgränser, så att det blir både tydligt och estetiskt tilltalande.

Läs mer »

15 januari kl 12.00

Öppet webbinar: Tulpaner – drama och skönhet

I Sverige köper vi ca 160 miljoner tulpaner under säsongen. Men var kommer de ifrån och hur hittade de hit? Tulpanen har en lång historia med många dramatiska inslag, inte minst inom det ekonomiska området. Följ med på en resa från tulpanernas hemländer och deras tidiga historia via tulpanomanin till dagen tulpanentusiasm.

Läs mer »

13 januari kl 12.00

Webbinar: Pool i trädgården

Hur placeras en pool bäst för att smälta in och samtidigt lyftas fram? Vad behöver du tänka på när du planerar in en pool i en trädgård? Vi får lyssna till Lotta Nordholm från Svenska Badbranschen som ger information, inspiration och tips om bästa poolträdgården.

Läs mer »

12 januari kl 19.00

Chatt: Trädgårdsdesign - Stiljämförelse Renässans och Barock: grundform, växter och material

Hur särskiljs egentligen renässansen och barocken? Båda stilar utgörs av imponerande formklippningar, symmetri och pampighet. I denna chatt tittar vi närmare på vad som särskiljer stilarna.

Läs mer »

16 december kl 12.00

Webbinar: Hälsoträdgården – steg för steg

Anna Bengtsson är landskapsarkitekt med inriktning mot evidensbaserad och hälsofrämjande design. I detta webbinar berättar hon om skapandet av en hälsoträdgård och dess olika steg.

Läs mer »

14 december kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Design som skötselverktyg - Skötselplanering och dokumentation

Vi diskuterar skötselplaneringen som ett levande dokument och varför vi bör lägga tid på att dokumentera kundens kommande skötselarbete. Hur hänger design och skötsel egentligen ihop? Bör skötseln hela tiden ligga i bakhuvudet när vi jobbar vid ritbordet, eller kan det rent av hämma den kreativa processen?

Läs mer »

9 december kl 12.00

Webbinar: Arts & Crafts för din trädgård

Den typiska Arts and Crafts-trädgården är både formstark och lekfull med plats för hårt tuktade häckar och yviga, färgglada perennrabatter. Kontrasten mellan ordnat och vilt gör trädgården spännande och med ett enkelt och lättskött växtmaterial blir den en given plats att vara på och njuta av i vardagen.

Läs mer »

7 december kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Kundmöte och kommunikation

Själva ritandet eller det kreativa planerandet är en härlig del av designprocessen, men en betydande del av arbetet är också att klara av kundmöten och kommunikation med olika typer av kunder. Denna chatt kommer att fokusera på den kommunikativa delen av designprocessen.

Läs mer »

2 december kl 12.00

Webbinar: Fuktiga lägen, sol till skugga

Dagens webbinar handlar om soligt till skuggigt läge i fuktig jord, som antingen kan vara dåligt dränerad eller kompakt lerjord som inte förbättrats med mull.

Läs mer »

30 november kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - En trädgård utan grönt

Vad händer om en kund inte vill ha grönt? Häng med på veckans chatt för att diskutera växtval och materialval som kan skapa en spännande och stämningsfull trädgård som går i rött, orange, aprikos, brunt, purpur, gult, lime, silver eller varför inte svart.

Läs mer »

25 november kl 12.00

Webbinar: Soligt och torrt läge

I dagens webbinar kikar vi närmare på vad som trivs i mestadels soligt läge. Här är markförhållandena oftast speciella som till exempel liten jordvolym, torrt och näringsfattigt eller slänter där vatten snabbt rinner bort, eller om det är svårt eller omöjligt att vattna.

Läs mer »

23 november kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Att illustrera tydligt när allting går i grönt

Många trädgårdsritningar går mestadels i gröna färgtoner, av naturliga skäl. Men hur skapar vi då kontrast och tydlighet? Under chatten tittar vi på ritningar som tydligt visar både trädgårdens övergripande form och detaljer som urskiljer sig från mängden.

Läs mer »

18 november kl 12.00

Webbinar: Soligt läge, normal jord

I detta webbinar blir det fokus på vad som trivs i soligt läge och normal jord, näringsrik, humusrik och lucker. Denna ståndort finns i mestadels vindskyddade lägen inne i trädgårdar, rabatter, parker, ängsmarker och åkermark. 

Läs mer »

16 november kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Planering av en helt grön trädgård

Dags att åter designa en trädgård tillsammans! Kunden denna vecka är 46-åriga Anna, en modernt sinnad Stockholmare som älskar funktionalismens harmoniska och enhetliga miljöer. Grönt ska det vara, i alla dess former.

Läs mer »

11 november kl 12.00

Webbinar: Halvskugga, normal jord

I vår serie om olika ståndorter tittar vi denna gång på vad som trivs i soligt till halvskuggigt läge och humusrik till normal (kallas även frisk) jord som finns i uppvuxna trädgårdar, i randzonen mellan slutna träd- och buskbestånd med öppna lägen.

Läs mer »

9 november kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Ekodesign - Att planera för hållbarhet

Hur vi kan planera en trädgård med hållbarhet i åtanke så att trädgården blir ett paradis för så många arter som möjligt och kanske även som del av ett större sammanhang inom naturvård på regional nivå?

Läs mer »

4 november kl 12.00

Webbinar: Torr skugga

I dagens webbinar kikar vi närmare på det som brukar benämnas som den svåraste ståndorten, torr skugga, såsom under stora träd, där bara ett fåtal växter fungerar.

Läs mer »

2 november kl 20-21

Chatt: Entreprenör - (Personligt) varumärke

Oavsett om man tänker sig driva eget företag eller jobba för någon annan så är kan verksamhetens varumärke eller det personliga varumärket anses avgörande för att nå fram i dagens marknadsförings-brus. Under veckans chatt diskuteras relevans och goda exempel.

Läs mer »

21 oktober kl 12.00

Webbinar: Att inventera en trädgård

I detta webbinar får vi höra om hur det går till när man ska inventera en trädgård och göra en historisk dokumentation. Trädgårdsantikvarie Boel Nordgren berättar.

Läs mer »

19 oktober kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Höstträdgården - Brinnande färger och annalkande vintersiluetter

En trädgård blir både vackrare och mer intressant med fokus på höstfärger och vintersiluetter, som vi så väl behöver när höstmörkret faller. Veckans chatt handlar om de växter och material som ger oss det där lilla extra under den mörkare årstiden.

Läs mer »

14 oktober kl 12.00

Öppet webbinar: Snödroppar med Elisabeth Svalin Gunnarsson & Gunnel Carlson

I november 2020 släpps boken ”Snödroppar - en galantofil kärlekshistoria”, skriven av Gunnel Carlson och Elisabeth Svalin Gunnarsson. I detta webbinar får vi höra dem tillsammans berätta om snödroppen, som har älskats i sekler och gjort galantofiler av stillsamma trädgårdsodlare.

Läs mer »

12 oktober kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Detaljerad ritteknik i stor skala

Vanligen utförs trädgårdsritningar i skalor som 1:100 eller 1:200, men hur blir det när skalan är 1:20 och vi ska illustrera detaljer av konstruktioner eller rabatter i genomskärning?

Läs mer »

7 oktober kl 12.00

Webbinar: Planter

Projektverktyget Planter riktar sig till de som arbetar professionellt med att planera och projektera landskap och trädgårdar, och är ett samarbete mellan Sveplant och QDEC. Jenny Nilsson, som är delprojektledare för Planter, kommer berätta mer om detta digitala verktyg.

Läs mer »

5 oktober kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Planering av en skogstomt i zon 3

Veckans chatt-tema är trädgårdsdesign och vi tittar denna gång närmare på en viss ståndort i relation till specifika kundönskemål. Tillsammans planerar vi en trädgård på en skogstomt för en särskilt naturintresserad kund.

Läs mer »

30 september kl 12.00

Webbinar: Trädgårdens uppfinningar

Inte tänker man på att ett verktyg man använder i det dagliga trädgårdsarbetet faktiskt har en upphovsperson. Men det finns många sådana och i det här webbinaret gör vi nedslag i ämnen som antika växthus, gödsel och konstgödsel, vattenkannor och vattenslangar, handredskap, med mera.

Läs mer »

28 september kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Att designa takträdgårdar, terrasser och större balkonger

Design av takträdgårdar, terrasser och större balkonger! Vilka växter klarar läget och hur kan vi utforma trädgården så att kunden får känslan av en lummig trädgård hellre än en balkong med några krukor där växterna kanske lever en tynande tillvaro?

Läs mer »

23 september kl 12.00

Webbinar med Henrik Sjöman - Städsegröna växter med fokus på barr

I denna föreläsning skall vi diskutera grundläggande perspektiv kring städsegröna växter, och främst barrväxter – kring deras variation men också användning med exempel på hur och var de kan användas i såväl privata trädgårdar som i offentliga grönmiljöer.

Läs mer »

21 september kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Att arbeta kreativt - möjligheter och utmaningar

Att ha ett kreativt arbete kan kännas inspirerande, fritt och fantastiskt men det kan också upplevas komplicerat att starta i tid, svårt att visa upp sina handritade alster och kunna känna att de mer än duger, eller att strukturellt kunna styra upp sin vardag som egenföretagare.

Läs mer »

18 september kl 12.00

Öppet webbinar: Trädgårdsarkitektens arbete

Hur kan arbetslivet som trädgårdsarkitekt se ut efter utbildningen? Som trädgårdsarkitekt planerar du trädgårdar och mindre grönytor från grunden. Det kan handla om allt från växtval och jordförbättring till övergripande grundstruktur och tema.

Läs mer »

17 september kl 12.00

Öppet webbinar: Prydnadsgräs

“Få växtgrupper är så användbara som prydnadsgräsen. De skapar en vild, naturlig känsla åt planteringen, lättar upp bland tunga färger och ger ett luftigt och sirligt intryck. I vinden uppstår ett behagligt prasslande och mjuka böljande rörelser.”

Läs mer »

16 september kl 12.00

Öppet webbinar: De hårda materialen i trädgården

Rickard Hjälm, försäljningschef på stenföretaget Flisby, delar med sig av hur man bör tänka kring de hårda materialen i sin trädgård.

Läs mer »

15 september kl 12.00

Öppet webbinar: Trädgårdens underhåll och skötsel 

De flesta önskar sig en lättskött trädgård. Samtidigt vill man gärna njuta av frodig grönska, äta frukt och bär från den egna trädgården och koppla av i skuggan av ett vackert och friskt träd. Ingen trädgård är helt skötselfri, men det går att planera för mesta möjliga upplevelse till minsta möjliga insats.  

Läs mer »

14 september kl 12.00

Öppet webbinar: Designstilar

Med utgångspunkt från en viss stil väljs passande formspråk, växter och material, allt för att skapa en röd tråd med ett tydligt tema i designförslaget. Häng med och inspireras av trädgårdsarkitektens arbete, med fokus på olika designstilar!

Läs mer »

14 september kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Om slänter och lämpligt växtval till en sluttande trädgård

Skarpa sluttningar kan vara en riktig utmaning i trädgården. Under denna chatt pratar vi om vilka växter som trivs i slänter och hur vi kan utforma och plantera för att skapa så attraktiva sluttande trädgårdar som möjligt.

Läs mer »

9 september kl 12.00

Webbinar: Trädgårdsutveckling och skapande av gröna miljöer

Årets Ulla Molin stipendiat Kajsa Vildängen berättar om sin resa genom yrkeslivet med trädgård i olika former. Från start av Klockaregårdens trädgårdsbutik till skapandet av trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs och utvecklingen av Norrvikens trädgårdar i Båstad, bland annat.

Läs mer »

7 september kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Utrustningen på ritbordet

Vilken ritmateriel är lämplig att investera i som nybliven trädgårdsarkitekt? Vad kan passa att fördjupa sig i när man varit i gång ett tag? Vad är allmänt bra att ha på ritbordet, och var köper man in materialen? Och hur använder man de olika redskapen på bästa sätt?

Läs mer »

2 september kl 12.00

Webbinar: Naturträdgården

I höstens första webbinar får vi veta mer om de mest naturinspirerade trädgårdsepokerna, från funktionalismens gröna ideal, via den Holländska vågen och 90-talets stadsnära natur, till mer moderna uttryck av idag, där naturen fått vara extra tongivande i trädgårdsplaneringen.

Läs mer »

31 augusti kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Trädgårdens golv

Att skapa tydlig rumsindelning och höjdskillnader är viktiga faktorer för att planera en trädgård med riktigt fin känsla och atmosfär. Man brukar prata om trädgårdens väggar, tak och golv som tre dimensioner att ta hänsyn till. Veckans fokus blir trädgårdens golv.

Läs mer »

26 maj kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Trädgårdens tak

Vi går igenom vilka växter som lämpar sig extra väl som ”tak” i trädgårdsrummet, så som breda trädkronor och klätterväxter som skapar täckande grönt på pergolor och andra byggnationer.

Läs mer »

20 maj kl 12.00

Webbinar: Hälsoträdgården

Hur kan man tänka när man vill skapa en hälsoträdgård? I denna föreläsning kommer vi få höra om forskning, teorier och evidens om hälsofrämjande utemiljöer samt presentera modeller för hur forskning kan komma in i designprocessen.

Läs mer »

19 maj kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Kollage

Vi tittar närmare på kollage som en uttrycksfull teknik att förmedla stil och tema med hjälp av bilder, färgfält, stödord, skisser och annat för att visuellt kommunicera en trädgårdsidé.

Läs mer »

13 maj kl 12.00

Webbinar: Att rita en trädgård på iPad

Gillar du att rita för hand, men vill ha de fördelar som en digital lösning kan ge, kanske en iPad kan vara en möjlighet. Med appen Procreate och en iPad Pro kan du få just det.

Läs mer »

12 maj kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Materialmöten, övergångar och kanthantering

Ofta är det fullt fokus på växtytor och hårdgjorda ytor, hur de ska se ut och vart de ska placeras, men vad händer i mötet däremellan?

Läs mer »

6 maj kl 12.00

Webbinar: Nyfunkisträdgården

I en webbinarserie om fyra delar möter vi Lena Truelsen och Elisabeth Öhrn Lindman som berättar om hur vi kan tänka på trädgårdens design och funktion när vi tar oss an några tidstypiska stilar, idag Nyfunkisträdgården.

Läs mer »

5 maj kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Idéer från stadens fickparker

Vi hämtar idéer från små fickparker liknande de som finns i Enköping för att se vad som kan överföras till en villaträdgårds storlek och förutsättningar.

Läs mer »

29 april kl 12.00

Webbinar: 1970-tals trädgård

I en webbinarserie om fyra delar möter vi Lena Truelsen och Elisabeth Öhrn Lindman som berättar om hur vi kan tänka på trädgårdens design och funktion när vi tar oss an några tidstypiska stilar, idag 70tals-trädgården.

Läs mer »

28 april kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Kundens budget och materialval

Oftast har vi en ekonomisk ram att förhålla oss till när vi ritar trädgårdar. Budgeten påverkar förstås materialval och i sin tur trädgårdens form och uttryck.

Läs mer »

28 april kl 12.00

Öppet webbinar: Sommarblommor för olika lägen

Sommarblommor är en stor del av trädgårdsglädjen. I detta öppna webbinar berättar Inger Palmstierna om annueller för olika lägen, om krukodling och om nya spännande sorter.

Läs mer »

22 april kl 12.00

Webbinar: Sekelskiftesträdgården

I en webbinarserie om fyra delar möter vi Lena Truelsen och Elisabeth Öhrn Lindman som berättar om hur vi kan tänka på trädgårdens design och funktion när vi tar oss an några tidstypiska stilar, idag Sekelskiftesträdgården.

Läs mer »

21 april kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Klassiska buskar som förtjänar ett uppsving

Under chattens gång pratar vi om fördelarna med varje bortglömd eller bortvald buske och kanske kommer du till och med att ändra uppfattning om någon art efter att chatten är slut…

Läs mer »

15 april kl 12.00

Webbinar: Torpträdgården

I en webbinarserie om fyra delar möter vi Lena Truelsen och Elisabeth Öhrn Lindman som berättar om hur vi kan tänka på trädgårdens design och funktion när vi tar oss an några tidstypiska stilar, idag Torpträdgården.

Läs mer »

14 april kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Tusch ”markers” som illustrationsmetod

En allt mer populär och uttrycksfull metod för att illustrera trädgårdsritningar är att använda spritbaserade tuschpennor, så kallade ”markers”. Vi diskuterar pennor, papperstyper samt tekniker för att skapa tydliga och inspirerande trädgårdsritningar.

Läs mer »

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.