Webbinar & chatt

Webbinar och chatt sker varje vecka med undantag för lov och helgdagar. Sommaruppehåll mellan den 1 juni–30 augusti.

Webbinar och chatt är för våra studenter och några gånger om året håller vi öppna kostnadsfria webbinar för alla. Håll utkik på vår Facebook-sida.

Vi hälsar dig varmt välkommen till oss och väl mött via webben!

28 september kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Att designa takträdgårdar, terrasser och större balkonger

Design av takträdgårdar, terrasser och större balkonger! Vilka växter klarar läget och hur kan vi utforma trädgården så att kunden får känslan av en lummig trädgård hellre än en balkong med några krukor där växterna kanske lever en tynande tillvaro?

Läs mer »

30 september kl 12.00

Webbinar: Trädgårdens uppfinningar

Inte tänker man på att ett verktyg man använder i det dagliga trädgårdsarbetet faktiskt har en upphovsperson. Men det finns många sådana och i det här webbinaret gör vi nedslag i ämnen som antika växthus, gödsel och konstgödsel, vattenkannor och vattenslangar, handredskap, med mera.

Läs mer »

5 oktober kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Planering av en skogstomt i zon 3

Veckans chatt-tema är trädgårdsdesign och vi tittar denna gång närmare på en viss ståndort i relation till specifika kundönskemål. Tillsammans planerar vi en trädgård på en skogstomt för en särskilt naturintresserad kund.

Läs mer »

7 oktober kl 12.00

Webbinar: Planter

Projektverktyget Planter riktar sig till de som arbetar professionellt med att planera och projektera landskap och trädgårdar, och är ett samarbete mellan Sveplant och QDEC. Jenny Nilsson, som är delprojektledare för Planter, kommer berätta mer om detta digitala verktyg.

Läs mer »

12 oktober kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Detaljerad ritteknik i stor skala

Vanligen utförs trädgårdsritningar i skalor som 1:100 eller 1:200, men hur blir det när skalan är 1:20 och vi ska illustrera detaljer av konstruktioner eller rabatter i genomskärning?

Läs mer »

14 oktober kl 12.00

Webbinar: Snödroppar

I november 2020 släpps boken ”Snödroppar - en galantofil kärlekshistoria”, skriven av Gunnel Carlsson och Elisabeth Svalin Gunnarsson. I detta webbinar får vi höra Elisabeth Svalin Gunnarsson berätta om denna lilla växt som har älskats i sekler och gjort galantofiler av stillsamma trädgårdsodlare.

Läs mer »

19 oktober kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Höstträdgården - Brinnande färger och annalkande vintersiluetter

En trädgård blir både vackrare och mer intressant med fokus på höstfärger och vintersiluetter, som vi så väl behöver när höstmörkret faller. Veckans chatt handlar om de växter och material som ger oss det där lilla extra under den mörkare årstiden.

Läs mer »

21 oktober kl 12.00

Webbinar: Att inventera en trädgård

I detta webbinar får vi höra om hur det går till när man ska inventera en trädgård och göra en historisk dokumentation. Trädgårdsantikvarie Boel Nordgren berättar.

Läs mer »

2 november kl 20-21

Chatt: Entreprenör - (Personligt) varumärke

Oavsett om man tänker sig driva eget företag eller jobba för någon annan så är kan verksamhetens varumärke eller det personliga varumärket anses avgörande för att nå fram i dagens marknadsförings-brus. Under veckans chatt diskuteras relevans och goda exempel.

Läs mer »

4 november kl 12.00

Webbinar: Torr skugga

I dagens webbinar kikar vi närmare på det som brukar benämnas som den svåraste ståndorten, torr skugga, såsom under stora träd, där bara ett fåtal växter fungerar.

Läs mer »

9 november kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Ekodesign - Att planera för hållbarhet

Hur vi kan planera en trädgård med hållbarhet i åtanke så att trädgården blir ett paradis för så många arter som möjligt och kanske även som del av ett större sammanhang inom naturvård på regional nivå?

Läs mer »

11 november kl 12.00

Webbinar: Halvskugga, normal jord

I vår serie om olika ståndorter tittar vi denna gång på vad som trivs i soligt till halvskuggigt läge och humusrik till normal (kallas även frisk) jord som finns i uppvuxna trädgårdar, i randzonen mellan slutna träd- och buskbestånd med öppna lägen.

Läs mer »

16 november kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Planering av en helt grön trädgård

Dags att åter designa en trädgård tillsammans! Kunden denna vecka är 46-åriga Anna, en modernt sinnad Stockholmare som älskar funktionalismens harmoniska och enhetliga miljöer. Grönt ska det vara, i alla dess former.

Läs mer »

18 november kl 12.00

Webbinar: Soligt läge, normal jord

I detta webbinar blir det fokus på vad som trivs i soligt läge och normal jord, näringsrik, humusrik och lucker. Denna ståndort finns i mestadels vindskyddade lägen inne i trädgårdar, rabatter, parker, ängsmarker och åkermark. 

Läs mer »

23 november kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Att illustrera tydligt när allting går i grönt

Många trädgårdsritningar går mestadels i gröna färgtoner, av naturliga skäl. Men hur skapar vi då kontrast och tydlighet? Under chatten tittar vi på ritningar som tydligt visar både trädgårdens övergripande form och detaljer som urskiljer sig från mängden.

Läs mer »

25 november kl 12.00

Webbinar: Soligt och torrt läge

I dagens webbinar kikar vi närmare på vad som trivs i mestadels soligt läge. Här är markförhållandena oftast speciella som till exempel liten jordvolym, torrt och näringsfattigt eller slänter där vatten snabbt rinner bort, eller om det är svårt eller omöjligt att vattna.

Läs mer »

30 november kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - En trädgård utan grönt

Vad händer om en kund inte vill ha grönt? Häng med på veckans chatt för att diskutera växtval och materialval som kan skapa en spännande och stämningsfull trädgård som går i rött, orange, aprikos, brunt, purpur, gult, lime, silver eller varför inte svart.

Läs mer »

2 december kl 12.00

Webbinar: Fuktiga lägen, sol till skugga

Dagens webbinar handlar om soligt till skuggigt läge i fuktig jord, som antingen kan vara dåligt dränerad eller kompakt lerjord som inte förbättrats med mull.

Läs mer »

7 december kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Kundmöte och kommunikation

Själva ritandet eller det kreativa planerandet är en härlig del av designprocessen, men en betydande del av arbetet är också att klara av kundmöten och kommunikation med olika typer av kunder. Denna chatt kommer att fokusera på den kommunikativa delen av designprocessen.

Läs mer »

9 december kl 12.00

Webbinar: Arts & Crafts för din trädgård

Den typiska Arts and Crafts-trädgården är både formstark och lekfull med plats för hårt tuktade häckar och yviga, färgglada perennrabatter. Kontrasten mellan ordnat och vilt gör trädgården spännande och med ett enkelt och lättskött växtmaterial blir den en given plats att vara på och njuta av i vardagen.

Läs mer »

14 december kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Design som skötselverktyg - Skötselplanering och dokumentation

Vi diskuterar skötselplaneringen som ett levande dokument och varför vi bör lägga tid på att dokumentera kundens kommande skötselarbete. Hur hänger design och skötsel egentligen ihop? Bör skötseln hela tiden ligga i bakhuvudet när vi jobbar vid ritbordet, eller kan det rent av hämma den kreativa processen?

Läs mer »

16 december kl 12.00

Webbinar: Hälsoträdgården – steg för steg

Anna Bengtsson är landskapsarkitekt med inriktning mot evidensbaserad och hälsofrämjande design. I detta webbinar berättar hon om skapandet av en hälsoträdgård och dess olika steg.

Läs mer »

Genomförda webbinar & chattar

23 september kl 12.00

Webbinar med Henrik Sjöman - Städsegröna växter med fokus på barr

I denna föreläsning skall vi diskutera grundläggande perspektiv kring städsegröna växter, och främst barrväxter – kring deras variation men också användning med exempel på hur och var de kan användas i såväl privata trädgårdar som i offentliga grönmiljöer.

Läs mer »

21 september kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Att arbeta kreativt - möjligheter och utmaningar

Att ha ett kreativt arbete kan kännas inspirerande, fritt och fantastiskt men det kan också upplevas komplicerat att starta i tid, svårt att visa upp sina handritade alster och kunna känna att de mer än duger, eller att strukturellt kunna styra upp sin vardag som egenföretagare.

Läs mer »

18 september kl 12.00

Öppet webbinar: Trädgårdsarkitektens arbete

Hur kan arbetslivet som trädgårdsarkitekt se ut efter utbildningen? Som trädgårdsarkitekt planerar du trädgårdar och mindre grönytor från grunden. Det kan handla om allt från växtval och jordförbättring till övergripande grundstruktur och tema.

Läs mer »

17 september kl 12.00

Öppet webbinar: Prydnadsgräs

“Få växtgrupper är så användbara som prydnadsgräsen. De skapar en vild, naturlig känsla åt planteringen, lättar upp bland tunga färger och ger ett luftigt och sirligt intryck. I vinden uppstår ett behagligt prasslande och mjuka böljande rörelser.”

Läs mer »

16 september kl 12.00

Öppet webbinar: De hårda materialen i trädgården

Rickard Hjälm, försäljningschef på stenföretaget Flisby, delar med sig av hur man bör tänka kring de hårda materialen i sin trädgård.

Läs mer »

15 september kl 12.00

Öppet webbinar: Trädgårdens underhåll och skötsel 

De flesta önskar sig en lättskött trädgård. Samtidigt vill man gärna njuta av frodig grönska, äta frukt och bär från den egna trädgården och koppla av i skuggan av ett vackert och friskt träd. Ingen trädgård är helt skötselfri, men det går att planera för mesta möjliga upplevelse till minsta möjliga insats.  

Läs mer »

14 september kl 12.00

Öppet webbinar: Designstilar

Med utgångspunkt från en viss stil väljs passande formspråk, växter och material, allt för att skapa en röd tråd med ett tydligt tema i designförslaget. Häng med och inspireras av trädgårdsarkitektens arbete, med fokus på olika designstilar!

Läs mer »

14 september kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Om slänter och lämpligt växtval till en sluttande trädgård

Skarpa sluttningar kan vara en riktig utmaning i trädgården. Under denna chatt pratar vi om vilka växter som trivs i slänter och hur vi kan utforma och plantera för att skapa så attraktiva sluttande trädgårdar som möjligt.

Läs mer »

9 september kl 12.00

Webbinar: Trädgårdsutveckling och skapande av gröna miljöer

Årets Ulla Molin stipendiat Kajsa Vildängen berättar om sin resa genom yrkeslivet med trädgård i olika former. Från start av Klockaregårdens trädgårdsbutik till skapandet av trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs och utvecklingen av Norrvikens trädgårdar i Båstad, bland annat.

Läs mer »

7 september kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Utrustningen på ritbordet

Vilken ritmateriel är lämplig att investera i som nybliven trädgårdsarkitekt? Vad kan passa att fördjupa sig i när man varit i gång ett tag? Vad är allmänt bra att ha på ritbordet, och var köper man in materialen? Och hur använder man de olika redskapen på bästa sätt?

Läs mer »

2 september kl 12.00

Webbinar: Naturträdgården

I höstens första webbinar får vi veta mer om de mest naturinspirerade trädgårdsepokerna, från funktionalismens gröna ideal, via den Holländska vågen och 90-talets stadsnära natur, till mer moderna uttryck av idag, där naturen fått vara extra tongivande i trädgårdsplaneringen.

Läs mer »

31 augusti kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Trädgårdens golv

Att skapa tydlig rumsindelning och höjdskillnader är viktiga faktorer för att planera en trädgård med riktigt fin känsla och atmosfär. Man brukar prata om trädgårdens väggar, tak och golv som tre dimensioner att ta hänsyn till. Veckans fokus blir trädgårdens golv.

Läs mer »

26 maj kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Trädgårdens tak

Vi går igenom vilka växter som lämpar sig extra väl som ”tak” i trädgårdsrummet, så som breda trädkronor och klätterväxter som skapar täckande grönt på pergolor och andra byggnationer.

Läs mer »

20 maj kl 12.00

Webbinar: Hälsoträdgården

Hur kan man tänka när man vill skapa en hälsoträdgård? I denna föreläsning kommer vi få höra om forskning, teorier och evidens om hälsofrämjande utemiljöer samt presentera modeller för hur forskning kan komma in i designprocessen.

Läs mer »

19 maj kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Kollage

Vi tittar närmare på kollage som en uttrycksfull teknik att förmedla stil och tema med hjälp av bilder, färgfält, stödord, skisser och annat för att visuellt kommunicera en trädgårdsidé.

Läs mer »

13 maj kl 12.00

Webbinar: Att rita en trädgård på iPad

Gillar du att rita för hand, men vill ha de fördelar som en digital lösning kan ge, kanske en iPad kan vara en möjlighet. Med appen Procreate och en iPad Pro kan du få just det.

Läs mer »

12 maj kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Materialmöten, övergångar och kanthantering

Ofta är det fullt fokus på växtytor och hårdgjorda ytor, hur de ska se ut och vart de ska placeras, men vad händer i mötet däremellan?

Läs mer »

6 maj kl 12.00

Webbinar: Nyfunkisträdgården

I en webbinarserie om fyra delar möter vi Lena Truelsen och Elisabeth Öhrn Lindman som berättar om hur vi kan tänka på trädgårdens design och funktion när vi tar oss an några tidstypiska stilar, idag Nyfunkisträdgården.

Läs mer »

5 maj kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Idéer från stadens fickparker

Vi hämtar idéer från små fickparker liknande de som finns i Enköping för att se vad som kan överföras till en villaträdgårds storlek och förutsättningar.

Läs mer »

29 april kl 12.00

Webbinar: 1970-tals trädgård

I en webbinarserie om fyra delar möter vi Lena Truelsen och Elisabeth Öhrn Lindman som berättar om hur vi kan tänka på trädgårdens design och funktion när vi tar oss an några tidstypiska stilar, idag 70tals-trädgården.

Läs mer »

28 april kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Kundens budget och materialval

Oftast har vi en ekonomisk ram att förhålla oss till när vi ritar trädgårdar. Budgeten påverkar förstås materialval och i sin tur trädgårdens form och uttryck.

Läs mer »

28 april kl 12.00

Öppet webbinar: Sommarblommor för olika lägen

Sommarblommor är en stor del av trädgårdsglädjen. I detta öppna webbinar berättar Inger Palmstierna om annueller för olika lägen, om krukodling och om nya spännande sorter.

Läs mer »

22 april kl 12.00

Webbinar: Sekelskiftesträdgården

I en webbinarserie om fyra delar möter vi Lena Truelsen och Elisabeth Öhrn Lindman som berättar om hur vi kan tänka på trädgårdens design och funktion när vi tar oss an några tidstypiska stilar, idag Sekelskiftesträdgården.

Läs mer »

21 april kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Klassiska buskar som förtjänar ett uppsving

Under chattens gång pratar vi om fördelarna med varje bortglömd eller bortvald buske och kanske kommer du till och med att ändra uppfattning om någon art efter att chatten är slut…

Läs mer »

15 april kl 12.00

Webbinar: Torpträdgården

I en webbinarserie om fyra delar möter vi Lena Truelsen och Elisabeth Öhrn Lindman som berättar om hur vi kan tänka på trädgårdens design och funktion när vi tar oss an några tidstypiska stilar, idag Torpträdgården.

Läs mer »

14 april kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Tusch ”markers” som illustrationsmetod

En allt mer populär och uttrycksfull metod för att illustrera trädgårdsritningar är att använda spritbaserade tuschpennor, så kallade ”markers”. Vi diskuterar pennor, papperstyper samt tekniker för att skapa tydliga och inspirerande trädgårdsritningar.

Läs mer »

7 april kl 14.00

Öppet webbinar - Ingen trädgård utan träd, del 2

Vad vore väl en trädgård utan träd? Detta är andra webbinaret av två som fokuserar på trädens fördelar. Nu handlar det om lite större miljöskapare för villaträdgården och innergårdar. Vi tittar närmare på prydnadsträd med högre stamhöjder vars kronor man kan gå under.

Läs mer »

3 april kl 14.00

Öppet webbinar - Ingen trädgård utan träd, del 1

Vad vore väl en trädgård utan träd? Dagens webbinar lyfter fram små lågstammiga träd som lyfter rabatter och skapar struktur bland perenner, lägre buskar och barrväxter.

Läs mer »

1 april kl 12.00

Webbinar: Designteori

Dags för en fördjupning i designteori, det som ligger till grund för trädgårdsarkitektens arbete. Häng med för en spännande djupdykning i trädgårdsdesign!

Läs mer »

31 mars kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Den ätbara trädgården - fokus på odling, frukt och bär ur estetiskt perspektiv

Odling, skötsel eller design, eller varför inte allihop i kombination? Allt om de välsmakande inslagen i trädgården, ur ett estetiskt perspektiv, diskuteras under denna chatt.

Läs mer »

31 mars kl 14.00

Öppet webbinar - I trädgårdsmästarens spår

Med avstamp i 1800-talets hortikulturella glansperiod berättar Elisabeth Svalin Gunnarsson om smarta odlingsknep för såväl små och stora trädgårdar.

Läs mer »

25 mars kl 12.00

Öppet webbinar: Trädgårdspersonligheter genom tiden – galenskap och snillen

Trädgårdens historia är full av fantastiska människor vars arbete och idéer betytt så mycket för oss trädgårdsodlare. Plantjägarnas farofyllda turer till okända världsdelar, plantskolisternas idoga arbete för att korsa fram nya och åter nya sorter.

Läs mer »

24 mars kl 20-21

Chatt: Aktuellt - Lökar och knölar

Fullt fokus på lökar och knölar och dess överdådiga vårblomning blir det på denna chatt. Hur kan vi som trädgårdsarkitekter jobba med lökväxter för att få rätt atmosfär och känsla?

Läs mer »

18 mars kl 12.00

Webbinar: Illustrationsteknik

Under denna veckas webbinar får vi se en bredd av olika stilar och uttryck vad gäller illustrationsteknik. Vilka tekniker passar till vilka ritningstyper och till vilka kunder? Finns det något som funkar i alla lägen och i så fall varför?

Läs mer »

17 mars kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Trädgårdsarkitektens vardag - ett projekt från ax till limpa

I denna chatt får vi följa en trädgårdsarkitekts projekt från ax till limpa. Vilka utmaningar kan man springa på längs vägen och hur löses de på bästa sätt?

Läs mer »

11 mars kl 12.00

Webbinar: Att skapa en utställningsträdgård

Denna vecka ska vi få lyssna till trädgårdsdesigner Bill Wilder's tips och råd om hur man skapar en utställningsträdgård.

Läs mer »

10 mars kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Vårträdgårdens växter

Höstfärger och vinterfägring är ofta diskuterat, men hur gör vi för att skapa mysig frodighet eller blom under vårvinter och tidig vår, när det mesta är kalt?

Läs mer »

4 mars kl 12.00

Öppet Webbinar: En trädgårdsnörd på resa

Som trädgårds- och odlingsintresserad finns det alltid något spännande att se på resande fot. I detta webbinar får vi tips på besöksmål för trädgårdsälskaren i både publika och privat trädgårdar.

Läs mer »

3 mars kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Utrustningen på ritbordet

Vilken ritmateriel är lämplig att investera i som nybliven trädgårdsarkitekt? Vad kan passa att fördjupa sig i när man varit i gång ett tag? Vad är allmänt bra att ha på ritbordet?

Läs mer »

25 februari kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign Tema Vatten

Det har blivit dags att diskutera vatten i trädgårdens kopplat till design och lämpligt växtmaterial som tycker om att ha det blött om fötterna. Chatten behandlar vattenväxter i arter och sorter, särskilt användbara för den mindre villaträdgården.

Läs mer »

12 februari kl 12.00

Webbinar: Skötselplaner

I detta webbinar ska vi titta på vilka dokument som kan tas fram och vad de bör innehålla för att framtida skötsel ska fungera. Vilka olika typer av skötseldokument behövs för olika brukare?

Läs mer »

11 februari kl 20-21

Chatt: Aktuellt - Uppstart av trädgårdsåret - planering, frösådd och förodling av säsongens annueller

Vi diskuterar allt om annueller, från planering, fröbeställning, förodling inomhus, användning och placering utomhus, samt intressanta arter och sorter.

Läs mer »

5 februari kl 12.00

Webbinar: Jord, rötter och luft

Hur ska jorden vara för att den ska fungera? Vad är det för skillnad på jord och jord? Vad är bra trädgårdsjord? Hur förbättrar man jorden? 

Läs mer »

4 februari kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Leverantörer

Vilka leverantörer är bra att känna till för att beställa trädgårdens olika material, från växter av olika slag till hårda material och konstruktioner?

Läs mer »

29 januari kl 12.00

Webbinar: En resa som företagare

Eva Uppsäll från Greenery Studio berättar om sin företagarresa, från att ha varit deltidarbetande med endast mindre trädgårdsuppdrag till att äga aktiebolag med anställda tillsammans med en arkitekt från Syrien.

Läs mer »

28 januari kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Växters livslängd och växtdynamik

Häng med på veckans chatt om växters livslängd och växtdynamik. Vi kommer bland annat att diskutera invasiva växter som sprids lätt och om kortlivade växter som kan försvinna snabbt från en plantering.

Läs mer »

22 januari kl 12.00

Webbinar: Prydnadsgräs – vindarnas växter

Få växtgrupper är så användbara som prydnadsgräsen. De skapar en vild, naturlig känsla åt planteringen, lättar upp bland tunga färger och ger ett luftigt och sirligt intryck.

Läs mer »

21 januari kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Att illustrera växters unika karaktärer

När man ritar en någorlunda detaljerad illustrationsplan, sektion, elevation eller perspektiv så kan det vara trevligt att få till växternas typiska karaktärer vilket brukar vara mycket uppskattat och även ett säkert säljande kort.

Läs mer »

15 januari kl 12.00

Webbinar: Trädgårdsföretaget under vintern

Vad kan göras för att minska säsongs-betoningen och säkerställa inkomsten året runt? Och om en liten paus uppstår under de mörkaste månaderna, hur kan vi använda denna tid på bästa sätt?

Läs mer »

14 janauri kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Rumslighet - trädgårdens väggar

Under veckans chatt pratar vi om vad som kan utgöra trädgårdens väggar, allt från häckar, buskage, klätterväxter och träd till hårda material av olika slag diskuteras och jämförs.

Läs mer »

11 december kl 12.00

Webbinar: Information från designer till anläggare

Hur förmedlar vi på bästa och tydligaste sätt våra designidéer i form av tekniska ritningar och underlag till anläggare och entreprenörer?

Läs mer »

10 december kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Vinterföretagets marknadsföring

Veckans chatt om entreprenörskap kommer att handla om vinterns inverkan på trädgårdsrelaterade företag och hur vi kan använda denna tid för att planera vår marknadsföring för kommande säsong.

Läs mer »

4 december kl 12.00

Webbinar: Markplaneringsplanen

Att kunna översätta våra designidéer till tekniska anläggningsritningar är en av nycklarna till lyckade projekt. I detta webbinar tittar vi på vad en markplaneringsplan bör innehålla.

Läs mer »

3 december kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Naturträdgården

Vart går gränsen mellan natur och en naturinspirerad trädgård? Vilka växter kan användas till en sådan trädgård och hur ska vi tänka när det gäller växter som gärna sprider sig generöst?

Läs mer »

27 november kl 12.00

Webbinar: Lökar och perenner – del 2

Perenner och lökväxter i kombination en självklarhet för många men något som ofta glöms bort i projekteringen.

Läs mer »

26 november kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Akvarell och blandteknik

Under denna chatt diskuterar vi allt om akvarell i relation till färgläggning av trädgårdsritningar. Vi pratar också om kompletterande tekniker, för att skapa en inspirerande blandteknik.

Läs mer »

20 november kl 12.00

Webbinar: Lökar och perenner – del 1

Perenner och lökväxter i kombination en självklarhet för många men något som ofta glöms bort i projekteringen. Att göra ett lökprogram till varje perennplantering bör vara ett måste för oss som planerar.

Läs mer »

19 november kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Kundmöte och kommunikation

Denna chatt kommer att fokusera på den kommunikativa delen av designprocessen, både före, under och efter den slutliga presentationen av designförslaget.

Läs mer »

13 november kl 12.00

Webbinar: Tulpaner - drama och skönhet

I Sverige köper vi ca 160 miljoner tulpaner under säsongen. Men var kommer de ifrån och hur hittade de hit?

Läs mer »

12 november kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Trädgårdsdesign i den lilla skalan

Det har blivit dags att planera en trädgård tillsammans, denna gång i den lilla skalan.

Läs mer »

6 november kl 12.00

Webbinar: Mästarrabatten 2010 - Helenas hörna

Helenas hörna, Mästarrabatten 2010, är en välstämd symfoni av färger och former. Bladfärger och former i vinrött, grönt, gyllenbrunt och vitbrokigt, långa, smala rundade, flikiga och sammansatta blad.

Läs mer »

5 november kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Portfoliometoden som säljverktyg

Ny på marknaden? Att skapa en portfolio med exempel på utförda arbeten, vackra ritningar och skisser brukar vara en framgångsrik taktik för att hitta nya uppdrag.

Läs mer »

23 oktober kl 12.00

Webbinar: Mästarrabatten 2012 - I skuggan av ett träd

Många känner landskapsarkitekt Maria Arborgh från SVT:s Söderläge. Där förvandlade hon trista utemiljöer till intressanta, personliga och trivsamma trädgårdsrum.

Läs mer »

22 oktober kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Höstträdgården - brinnande färger och annalkande vintersiluetter

En trädgård blir både vackrare och mer intressant med fokus på höstfärger och vintersiluetter, som vi så väl behöver under den mörkare årstiden.

Läs mer »

16 oktober kl 12.00

Webbinar: Mästarrabatten 2007 - Friväxande häckbuskage

Folke Mattssons livsglada häckbuskage, Mästarrabatten 2007, är ett färgstarkt, blommande skådespel som bjuder på överraskningar och nya intryck hela året.

Läs mer »

15 oktober kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Hårdgjorda ytor på trädgårdsritningar

Vi följer upp förra veckans diskussionsämne om trädgårdens gångar och stigar med en chatt om praktisk ritteknik med fokus på just hårdgjorda ytor.

Läs mer »

9 oktober kl 12.00

Webbinar: Mästarrabatten 2013 - Vedlund - den dynamiska dungen

Vedlund - den dynamiska dungen, var namnet på Mästarrabatten 2013, ritad av Peter Gaunitz. Rabatten är starkt inspirerad av östra Nordamerikas lövskogar.

Läs mer »

8 oktober kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Gångar och stigar

Varmt välkommen till en inspirerande timme om trädgårdens hårda material ur designperspektiv, med fokus på gångar och stigar.

Läs mer »

2 oktober kl 12.00

Webbinar: Mästarrabatten 2014 - Enade vi stå

I Enade vi stå – blommor, blad och enar tar Stefan Mattson med sig sina erfarenheter från det storskaliga, som också är en poäng i det småskaliga. Växterna är sådana som alltid lever upp till förväntningarna och som han anser borde användas mer.

Läs mer »

1 oktober kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Kompositioner som är vackra året runt - Växter plus material

Veckans chatt kommer att handla om hur vi kan skapa planteringar som verkligen håller måttet året runt, under så många av årets månader som möjligt. Passande växter och material diskuteras.

Läs mer »

25 september kl 12.00

Webbinar: Trädgårdsritningar från en anläggares perspektiv

I detta webbinar får vi höra hur en anläggare ser på de trädgårdsritningar de får som underlag till en blivande trädgård. Vi får exempel på vad som eventuellt kan gå fel och hur kommunikationen kan fungera bättre.

Läs mer »

24 september kl 20-21

Chatt: Entreprenör - (Personligt) varumärke

Oavsett om man tänker sig driva eget företag eller jobba för någon annan så är kan verksamhetens varumärke eller det personliga varumärket anses viktigt för att nå fram i dagens marknadsförings-brus. Under veckans chatt diskuterar vi goda exempel.

Läs mer »

19 september kl 12.00

Öppet webbinar: Ätbart och vackert

Inger Palmstierna berättar om några buskar och småträd som ger glädje i trädgården på flera olika sätt, både som prydnadsväxter och nyttoväxter.

Läs mer »

18 september kl 12.00

Öppet webbinar: Designstilar

Med utgångspunkt från en viss stil väljs passande formspråk, växter och material, allt för att skapa en röd tråd med ett tydligt tema i designförslaget. Häng med och inspireras av olika designstilar!

Läs mer »

17 september kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Om slänter och lämpligt växtval till en sluttande trädgård

Skarpa sluttningar kan vara en riktig utmaning i trädgården. Under denna chatt pratar vi om vilka växter som trivs i slänter och hur vi kan utforma och plantera för att skapa så attraktiva sluttande trädgårdar som möjligt.

Läs mer »

17 september kl 12.00

Öppet webbinar: Markmaterial

I detta öppna webbinar berättar trädgårdsarkitekt och lärare Elisabeth Öhrn Lindman om markmaterial och hur de kan användas i trädgårdsrummet.

Läs mer »

16 september kl 12.00

Öppet webbinar: Växter vackra hela året

I en trädgård är det viktigt att ha blickfång året runt. Inte bara blommor, blad eller städsegrönt utan också vackra grenar, stammar och siluetter.

Läs mer »

11 september kl 12.00

Öppet webbinar: Att vara trädgårdsarkitekt

Hur kan livet se ut efter utbildningen? Nicky English berättar om sin resa till trädgårdsarkitekt och om sitt företag och arbetsliv idag.

Läs mer »

10 september kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Utrustningen på ritbordet

Vilken ritmateriel är lämplig att investera i som nybliven trädgårdsarkitekt? Vad kan passa att fördjupa sig i när man varit i gång ett tag? Vad är allmänt bra att ha på ritbordet, och var köper man in materialen?

Läs mer »

9 september kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Att hantera stora trädgårdsytor

Vi startar höstens chattar med att ta oss an riktigt stora trädgårdsytor. Vad gör en trädgårdsarkitekt när den möts av en enorm trädgård, kanske helt utan ”golv”, ”väggar” och ”tak”?

Läs mer »

29 maj kl 12.00

Webbinar: Trädgårdshistoria – från 1900 till vår tid

1800-talets slut och 1900-talets början är en tid av samhällsomvandling och i dess spår följer även trädgårdens utveckling.

Läs mer »

28 maj kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Akvarellfärger

Akvarell som illustrationsmetod diskuteras under veckans chatt. Vi går igenom olika tekniker och materiel som akvarellkoppar, papperskvalitet, penslar och annat, samt tips och tricks för hur vi kan låta trädgårdsritningarna bli så vackra och uttrycksfulla som möjligt.

Läs mer »

22 maj kl 12.00

Webbinar: Trädgårdshistoria – från den engelska landskapsträdgården till 1800-talets slut

Efter barocken slår historiens pendel tillbaka till en frihetslängtande trädgård över till synes oändliga markområden, en lek med naturen som endast kan bli fulländad genom människans hand och det gröna vidsträckta.

Läs mer »

21 maj kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Klimatträdgården

Trädgårdsplanering i ett föränderligt klimat kan bli ett allt vanligare scenario för framtiden. Hur skyddar vi trädgårdarna för långvarig torka eller ihärdiga skyfall?

Läs mer »

15 maj kl 12.00

Webbinar: Trädgårdshistoria – från renässans till barock

Renässansens trädgårdar återupptäckte det antika arvet och byggde vidare på det till vackra formträdgårdar och senare till sprudlande vattenträdgårdar. Trädgården utvecklas sedan till barockens allt formstarkare plats med stränga linjedragningar.

Läs mer »

14 maj kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Att illustrera växters unika karaktärer

Att på ett enkelt men snyggt sätt kunna illustrera bambuns blad eller solhattens typiska blomform kan verkligen göra hela skillnaden för känslan av kvalitet när du presenterar dina ritningar för kunden. Vi diskuterar hur växternas karaktär bäst kan förmedlas i trädgårdsritningar.

Läs mer »

8 maj kl 12.00

Webbinar: Trädgårdshistoria – från antiken till medeltidens slut

Maj TEMA Trädgårdshistoria med Elisabeth Svalin Gunnarsson. Här möter vi de första civilisationerna och deras paradisiska trädgårdar. Österlandets mytomspunna trädgårdar i stort och smått – från Babylons hängande trädgårdar till den fyrdelade planen och tulpanernas prakt.

Läs mer »

7 maj kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Portfolio som säljverktyg

Att skapa en portfolio med exempel på utförda arbeten, vackra ritningar och skisser brukar vara en framgångsrik metod för att hitta nya uppdrag. Vi tittar på både digitala och handritade portfolios och diskuterar olika upplägg, innehåll och utformning.

Läs mer »

24 april kl 12.00

Webbinar: Att odla frukt

Frukt är tacksamt att odla. Många fruktträd har en vacker blomning och ger till hösten stiliga och goda frukter. Dessutom ger de mat till bin och humlor samtidigt som trädgården får lite vandrande skugga.

Läs mer »

23 april kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Nävor

Nävor, denna populära grupp perenner för marktäckande, blommande, tåliga och långlivade planteringar. Under chattens gång diskuteras användbara arter, sorter, dess växtplatser och något om lämpliga samplanteringsväxter.

Läs mer »

10 april kl 12.00

Webbinar: Att odla bär

Att odla bär är både lätt, gott och nyttigt. Vi får tips på nya och odlingsvärda sorter av välkända bärbuskar samt någon enstaka mer udda art.

Läs mer »

9 april kl 20-21

Chatt: Ritteknik - Tusch ”markers” som illustrationsmetod

En populär och uttrycksfull metod för att illustrera trädgårdsritningar är att använda spritbaserade tuschpennor, så kallade ”markers”. Under veckans chatt pratar vi om materiel i form av pennor och papperstyper samt tekniker av olika slag för att skapa tydliga och inspirerande trädgårdsritningar.

Läs mer »

3 april kl 12.00

Webbinar: Ingen trädgård utan träd – stor som liten, del 2

Ett webbinar om träd för villaträdgården, i olika skepnader från små lågstammiga träd till lite större miljöskapare. Del 2.

Läs mer »

2 april kl 20-21

Chatt: Trädgårdsdesign - Barockträdgård för den lilla täppan

Det har blivit dags att planera en uttrycksfull trädgård för en fiktiv kund som gillar den storslagna barocken, men som bara har en mindre trädgårdstäppa framför sitt radhus. Vi möts på chatten för att diskutera grundform, växtval och materialval, samt smarta designknep för att skapa illusioner av längre siktlinjer, axlar och utsikter.

Läs mer »

27 mars kl 12.00

Webbinar: Ingen trädgård utan träd – stor som liten, del 1

Ett webbinar om träd för villaträdgården, i olika skepnader från små lågstammiga träd till lite större miljöskapare.

Läs mer »

26 mars kl 20-21

Chatt: Aktuellt/Deltagarna väljer - Prydnadsgräs

Prydnadsgräs av alla de slag har slagit stort de senaste åren. Veckans chatt behandlar allt om dessa gräs! Från planering och design till växtplats, ståndort och löpande skötsel.

Läs mer »

20 mars kl 12.00

Webbinar: Arts & Crafts trädgårdar

Inom Arts & Crafts-rörelsen skapades inte bara fantastiska hus och inredningar, utan även trädgårdar med en särskild lyskraft som fortfarande är i fokus – och som just nu ökar i popularitet för var dag. Men vad är det som är så speciellt med dessa trädgårdar? Vi lyssnar på Elisabeth Svalin Gunnarsson som berättar mer.

Läs mer »

19 mars kl 20-21

Chatt: Entreprenör - Företagande och administration

Hur gör vi för att få styr på det administrativa, vid sidan om ett kreativt arbete inom trädgårdsdesign? Under chattens gång diskuteras tips och tricks för att på bästa vis sköta bokföring, fakturering, myndighetskontakt och annat administrativt som hör till företagandet.

Läs mer »

13 mars kl 12.00

Webbinar: Trädgårdsdesign

Detta webbinar handlar om hur man som trädgårdsarkitekt kan arbeta med trädgårdsdesign och rumsindelning i trädgården, men tar också upp hur man kan tänka vid bemötandet av kunder i deras trädgårdar.

Läs mer »

12 mars kl 20-21

Chatt: Växtkännedom - Vattenväxter för den lilla trädgården

Det har blivit dags för att diskutera vatten i trädgårdens kopplat till lämpligt växtmaterial som tycker om att ha det blött om fötterna. Chatten behandlar vattenväxter i arter och sorter, särskilt användbara för den lilla trädgården.

Läs mer »

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required

Kontakta oss

Trädgårdsakademin AB
Kullsgårdsvägen 20
312 34 Laholm
Sweden

info@trga.se
Tel 060 789 07 77

Om Trädgårdsakademin

Trädgårdsakademin AB är ett auktoriserat utbildningsföretag enligt Almega Utbildningsföretagen. Trädgårdsakademin AB är certifierad utbildningsanordnare enligt TCYK, Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté.