Perenner & sommarblommor

Växtkännedom

Perenner & sommarblommor vänder sig till dig som behöver kunna känna igen och använda ett grundsortiment av perenner och sommarblommor i ditt arbete. Perennrabatter och sommarblommor används där man önskar sig lång blomningstid. I krukor, som blickfång eller som marktäckare under buskar och träd. Med kunskap om ett grundsortiment av perenner och sommarblommor kan du skapa vackra och frodiga växtkompositioner med lång blomningstid. Kursen den tredje av tre delkurser som tillsammans ger dig möjlighet till yrkesbevis i växtkännedom. Den kan läsas som fristående kurs men ingår även i vår utbildning till diplomerad trädgårdsarkitekt.

Kursen ger dig grundläggande kunskaper om perenners och sommarblommors växtplats och skötsel. Du lär dig känna igen och identifiera ett bassortiment bestående av 50 perenner och 30 sommarblommor med svenskt och vetenskapligt växtnamn. Vi går igenom växtplatsens betydelse för val av arter och sorter, val av planteringsavstånd, planteringstidpunkt, förberedelser inför plantering och den fortsatta skötseln för bästa etablering och livskraft. Kursen omfattar också vilka kvalitetsbegrepp som gäller för perenner och sommarblommor. I den avslutande delen av kursen får du öva dig i att göra planteringsförslag med hänsyn till blomningstider, färg, form, ståndort och ekonomi.

Kursen läses på distans samt under en dag ute i fält med föredrag och växtvandring. För datum, se vårt kalendarium »

Mål

Kursens mål är att du ska kunna

  • identifiera och namnge 50 perenner och 30 sommarblommor.
  • grunderna om ståndort och växtplatsens betydelse för perenner och sommarblommor.
  • val av planteringsavstånd, planteringstidpunkt och förberedelser för plantering.
  • vilka kvalitetsbegrepp som gäller för perenner och sommarblommor.
  • göra planteringsförslag med hänsyn till blomningstider, färg, form, ståndort och ekonomi.

Innehåll

Växtlista
50 perenner och 30 sommarblommor
Vetenskapliga växtnamn
Svenska namn
Identifiering

Ståndort
Vanliga ståndorter
Ståndortsschema
Växtvalet
Växtplatsens betydelse
Svåra lägen
Anpassa växtplatsen

Färg & form
Färg och/eller form?
Jekyll & Oudolf
Växtkomposition

Växtkvalitet
Kvalitetsbegrepp
Perenner och sommarblommor
Märkning och certifiering

Examination
Identifiering
Växtporträtt
Planteringsförslag med ekonomisk kalkyl

 

Kursen består av två delar. En faktadel som studeras på distans via internet och en praktisk del med föredrag och växtvandring under en dag ute i fält. Fältvandringen är obligatorisk och äger rum i Alnarpsparken utanför Malmö.

Kursens nätbaserade del har du tillgång till under tolv månader. Via vår digitala utbildningsplattform når du hela kursinnehållet som i Perenner & sommarblommor bland annat omfattar 80 växtporträtt med växtbeskrivningar och vackra växtbilder av trädgårdsexperten och trädgårdsfotografen Inger Palmstierna samt av trädgårdsfotografen Hans-Otto Tengrud. Via utbildningsplattformen genomför du kursen med inlämningsuppgifter, övningar och prov. Du kommunicerar med din lärare och får även tillgång till vårt Webbcafé som är ett diskussionsforum där du får kontakt och utbyter erfarenheter med dina studiekamrater runt om i landet.

Yrkesbevis

Perenner & sommarblommor ger dig möjlighet att få yrkesbevis i växtkännedom genom Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté TCYK. Kursen Perenner & sommarblommor är en av tre kurser i växtkännedom. För att få yrkesbevis i växtkännedom behöver du ha godkänt på samtliga tre samt dokumenterad praktik från den gröna sektorn som du gjort före, under eller som du gör efter kursens slut. Läs mer om praktikkrav för yrkesbevis här »

”Jag har lärt mig så mycket mer än jag trodde att jag skulle göra. Många växter och nyttiga kunskaper om till exempel planteringsavstånd. De djupaste insikterna och kunskaperna fick jag dock med planteringsövningarna, växtporträtten och fältvandringen. Om jag får välja det bästa med kursen Perenner & sommarblommor är det fältvandringen men också examensuppgiften med planteringsförslaget. Och att jag får yrkesbevis i växtkännedom.“ – Carina Strömblad, Vallentuna

Läs även

– Grundkurs i växtkännedom
– Prydnadsträd, buskar & barr

Fakta

Start: Flexibel start för den webbaserade delen av kursen. Fältvandring: Malmö eller Enköping.

Pris: 9 994 inkl. moms (7 995 exkl. moms )

Beräknad studietid: Minimum 80 timmar varav en dag ute i fält med föredrag och växtvandring.

Giltighetstid: 12 månader

Examen: Kursintyg och möjlighet till yrkesbevis via TCYK erhålls efter godkända kursmoment och examination.

Anmäl dig nu – och du kan börja inom tio dagar

1. Utbildning

    ex. moms

    ink. moms

2. Fyll i dina uppgifter

* anger ett obligatoriskt fält.

3. Godkänn och slutför anmälan

Finansiera din utbildning med Human Finans »

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Fields marked with an * are required